Srečanje Vanga s Putinom. Foto: EPA
Srečanje Vanga s Putinom. Foto: EPA

"Sodelovanje med Kitajsko in Rusijo na svetovnem prizorišču je zelo pomembno tako za nas kot za stabilizacijo mednarodnih razmer," je dejal Putin. S tem se je strinjal tudi Vang, ki je poudaril, da sta državi pripravljeni poglobiti strateško sodelovanje, njuni medsebojni odnosi pa ne bodo podlegli pritiskom drugih držav.

Putin se je pohvalil, da bo cilj 200 milijard dolarjev trgovinske menjave med Rusijo in Kitajsko dosežen prej, kot je bilo pričakovano, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Hkrati pa je izrazil željo, da Moskvo v prihodnosti obišče tudi Ši Džinping.

Vang Ji in Sergej Lavrov. Foto: EPA
Vang Ji in Sergej Lavrov. Foto: EPA

Vang Ji: Zavezani smo multipolarnemu svetu

Vang Ji se je v Moskvi pred Putinom sešel z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in dejal, da se odnosi med državama zaradi predsednikov obeh držav razvijajo "zelo dinamično". Osrednja tema obiska je vojna v Ukrajini.

Srečal se je tudi s sekretarjem ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolajem Patruševom.

"Rusija in Kitajska ostajata zavezani multipolarnemu svetu brez hegemonov," je dejal Vang in dodal, da si bo še naprej prizadeval za krepitev in poglobitev odnosov med Moskvo in Pekingom. Pričakuje tudi, da bosta danes državi sklenili nove sporazume.

Do obiska kitajskega visokega diplomata prihaja tik pred prvo obletnico ruske invazije v Ukrajini. Vang med drugim načrtuje, da se bo seznanil s stališči Rusije do kitajske mirovne pobude za končanje vojne, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kitajska že od začetka vojne v Ukrajini zagovarja nevtralno stališče in se zavzema predvsem za iskanje diplomatskih političnih rešitev za končanje vojne. Peking se je pred kratkim zavezal, da bo v petek, na obletnico invazije, objavil predlog za iskanje politične rešitve za končanje vojne.

Lavrov in Vang nista govorila o mirovnem predlogu

Rusko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da Lavrov in Vang nista govorila o kitajskem mirovnem predlogu. "Upoštevamo izjave nekaterih zahodnih politikov in poročila medijev o nekakšnem kitajskem mirovnem načrtu. Kot običajno izkrivljajo resnično sliko," je sporočila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova. "Kitajski partnerji so nas seznanili s svojimi pogledi na temeljne vzroke ukrajinske krize, pa tudi s pristopi k njeni politični rešitvi. Ni bilo govora o kakšnem ločenem načrtu," je dodala.

ZDA medtem pravijo, da jih močno skrbi, da Kitajska razmišlja o dobavi smrtonosne podpore Rusiji v vojni v Ukrajini. Ameriški zunanji minister Antony Blinken je Vanga ob robu münchenske varnostne konference v nedeljo opozoril, da bi ta podpora ali pomoč pri izogibanju sankcijam imeli "hude posledice" za odnos med ZDA in Kitajsko.

Peking: Vojna v Ukrajini bi lahko ušla izpod nadzora