Srečanje voditeljev pred vrhom G20 v Hamburgu leta 2017, ko je Scholz (desno) kot župan tega nemškega mesta sprejel Šija. Foto: EPA
Srečanje voditeljev pred vrhom G20 v Hamburgu leta 2017, ko je Scholz (desno) kot župan tega nemškega mesta sprejel Šija. Foto: EPA

Prepričan je tudi, da bi morali Kitajska in Nemčija, drugo in četrto največje gospodarstvo na svetu, razvoj obeh držav videti kot priložnost, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nemška podjetja so po Šijevih besedah dobrodošla, da izkoristijo priložnosti, ki jih prinaša odpiranje Kitajske, v zameno pa upa na pošteno poslovno okolje za kitajske vlagatelje v Nemčiji, pogovor povzema kitajska državna radiotelevizija CCTV.

Kitajska je že zdaj največji trgovinski partner Nemčije in najpomembnejši izvoznik nemške avtomobilske industrije.

Sorodna novica Merkel: Na začetku smo bili naivni glede Kitajske

Kitajski predsednik je še prepričan, da bi državi morali "ohraniti izjemno tradicijo vodenja na najvišji ravni".

Šijeve izjave nakazujejo željo, da bi Scholz, tako kot prej Angela Merkel, narekoval nemško politiko do Kitajske – in ne zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je bila do Kitajske večkrat kritična, piše DPA.

Nad Scholzem se v Nemčiji sicer krepi pritisk, da mora "uravnotežiti" odnose s Kitajsko, poroča Deutsche Welle. Številni kritiki so predhodnico Merkel obtoževali, da ni dovolj jasno in ostro obsodila kitajskih kršitev človekovih pravic nad manjšinami v pokrajinah Sinkiang in Tibet ter v Hongkongu.

Nemčija je pod Merkel vzpostavila "celovito strateško partnerstvo" s Kitajsko, piše Deutsche Welle. Evropska unija je prav pod nemškim predsedovanjem decembra lani s Kitajsko podpisala sporazum o naložbah.