Klic med Bidnom in Šijem je trajal dobri dve uri. Voditelja se za časa Bidnovega predsedovanja v živo še nista srečala. Foto: Reuters
Klic med Bidnom in Šijem je trajal dobri dve uri. Voditelja se za časa Bidnovega predsedovanja v živo še nista srečala. Foto: Reuters

Ob tem je dodal, da se ameriška politika glede Tajvana ni spremenila.

Iz Pekinga so sporočili, da je Ši dejal Bidnu, naj se drži načela ene Kitajske, ob tem pa ga opozoril, da "kdor se igra z ognjem, se bo opekel". Napetosti glede vprašanja Tajvana so se okrepile ob govoricah, da naj bi predsednica ameriškega kongresa Nancy Pelosi v kratkem obiskala Tajvan. State department sicer pravi, da Pelosijeva ni napovedala nobenih službenih poti, Kitajska pa svari pred "resnimi posledicami", če bi se na tak obisk odpravila.

Prejšnji teden je Biden dejal novinarjem, da "vojska meni, da (obisk Pelosijeve) ni dobra ideja", Bela hiša pa je kitajsko retoriko, ki svari pred obiskom, označila za "očitno nekonstruktivno in nepotrebno". Pelosijeva, tretja v vrsti poveljstva za podpredsednico Kamalo Harris, bi bila najvišja ameriška političarka, ki bi odpotovala na Tajvan po letu 1997, poroča BBC.

Med četrtkovim klicem sta Biden in Ši razpravljala tudi o morebitnem osebnem srečanju, pri čemer je višji vir iz Bidnove administracije klic opisal kot "neposreden" in "iskren". Ko je bil Biden še podpredsednik ZDA, je gostil Šija med njegovim obiskom ZDA leta 2015, za časa Bidnovega predsedovanja pa se še nista srečala.

Koliko se pokrivajo interesi?

Kitajska sicer obravnava Tajvan kot uporniško provinco, ki mora postati del matične Kitajske, da bi dosegli ta cilj, pa v Pekingu ne izključujejo niti sile. V skladu s politiko ene Kitajske Washington diplomatsko sicer Tajpeja ne priznava, prodajajo pa ZDA orožje temu otoku z demokratično samoupravo, da se lahko brani. Iz Bele hiše so sporočili, da sta se voditelja poleg o Tajvanu pogovarjala še o vrsti drugih vprašanj, vključno s podnebnimi spremembami in zdravstveno varnostjo.

Bidnova administracija razmišlja, ali naj sprosti pristojbine na kitajski uvoz, ki ga je uvedla Trumpova administracija, saj meni, da bi s to potezo lahko ublažili ameriško inflacijo. A ameriški predsednik o tem v četrtek s Šijem ni razpravljal, navaja vir iz administracije. Analitiki menijo, da si želita tako Biden kot Ši izogniti odprtemu konfliktu, ni pa nobeden od njiju poskušal kakorkoli omiliti svojega stališča.

Po pogovoru je Bela hiša sporočila, da je bil cilj klica prizadevati si "odgovorno gladiti razlike" in sodelovati tam, kjer "se interesi pokrivajo". Iz Pekinga so medtem dejali, da se pokriva kar nekaj interesov med državama, a so ob tem okrivili ZDA za krhanje odnosa in kritizirali pogled Bidnove administracije na Kitajsko kot "glavno tekmico" in "najresnejši dolgotrajni izziv Washingtona".