Zaradi nasilja mjanmarske vojske je iz države pobegnilo več kot 700.000 Rohingov. Foto: EPA
Zaradi nasilja mjanmarske vojske je iz države pobegnilo več kot 700.000 Rohingov. Foto: EPA

Facebook, ki se zdaj imenuje Meta, se na tožbo še ni odzval.

Rohinge tehnološkega velikana obtožujejo, da je dovolil "širjenje škodljivih in nevarnih dezinformacij o njih, kar se je dogajalo več let". Britanska odvetniška pisarna, ki zastopa nekaj tožnikov, je zapisala, da so Facebookovi algoritmi širili sovražni govor proti pripadnikom manjšine Rohinga. Facebook bi moral poskrbeti za moderatorje in ljudi, ki bi preverjali dejstva in poznali politične razmere v Mjanmaru, a se to ni zgodilo. Očitajo mu tudi, da ni odstranil računov ljudi, ki so spodbujali k sovraštvu proti Rohingom, takšna dejanja pa so dopuščali kljub mnogim opozorilom medijev in dobrodelnih organizacij, piše BBC.

Nekateri pripadniki Rohingov so tožbo vložili tudi v ZDA. Zapisali so, da "je bil Facebook pripravljen trgovati z življenji Rohingov za boljšo navzočnost na trgu v Mjanmaru, majhni državi v jugovzhodni Aziji". Med najspornejšimi izjavami, ki jih je bilo mogoče prebrati na tem omrežju, naj bi bili med drugimi "Izkoreniniti jih moramo tako, kot je Hitler izkoreninil Jude" in "Polijmo jih z bencinom in zažgimo, da se bodo lahko čim prej srečali z Alahom".

V Mjanmaru družbeno omrežje Facebook uporablja več kot 20 milijonov ljudi, za mnoge je to edini ali ključni vir informacij in novic.

Facebook krivdo priznal že leta 2018

Facebook je sicer že leta 2018 priznal, da ni storil dovolj za preprečitev netenja sovraštva in sovražnega govora proti Rohingom. Izdali so tudi posebno poročilo, v katerem je bilo zapisano, da je plaftorma "dopustila okolje" za širjenje kršenja človekovih pravic.

Več kot milijon Rohingov živi v begunskih taboriščih v Bangladešu. Večina jih je bila pregnana z domov v Mjanmaru po vojaškem zatrtju leta 2017, ki naj bi bilo odziv na napade upornikov iz vrst Rohingov. V spopadih je umrlo več tisoč ljudi.