Foto: EPA
Foto: EPA

Izčrpani moški je umrl zaradi možganske krvavitve, a podjetje vztraja, da ni tako, saj da je pretekli teden delal le od 9.30 do 19.30, brez nadur.

Vendar pa je njegova smrt na družbenem omrežju Weibo (kitajski Facebook) sprožila razpravo o smiselnosti delovnega modela 996.

Ta velja predvsem za tehnološki sektor, kjer poteka delo od 9. ure zjutraj do 9. ure zvečer (to je 12 ur na dan) šest dni na teden, kar pomeni 72 delovnih ur tedensko. Delovna etika, ki jo je v preteklosti zagovarjal tudi ustanovitelj Alibabe Jack Ma.

Ko so 12-urni delavniki normalnost

Sorodna novica Kitajska s prelomno sodbo opozorila podjetja na pravice izmučenih delavcev

Več sto milijonov uporabnikov je bilo na Weibu enotnih, da bi morala kitajska vlada narediti več glede te težave, saj je bilo zaradi izčrpanosti na Kitajskem leta 2020 več smrtnih primerov. "Glavna težava je ignoranca vlade. Za velika podjetja je čisto normalno, da zaposleni dela po 12 ur na dan," je po poročanju Gaurdiana zapisal uporabnik.

Tudi drugi sodelujoči v razpravi so zapisali, da so med prazniki ob lunarnem novem letu delali po 12 ur, tudi ponoči, in da imajo težave pri izkoriščanju lanskega dopusta.

Neplačane nadure, brez dopusta

"Tudi če imaš na Bilibiliju letni dopust, ti ga ne bodo odobrili. Nadure pa niso plačane," je napisal še en komentator. Spet drugi pa je delil svojo izkušnjo pri omenjenem podjetju: "Nočno delo poteka od devete ure zvečer do devete zjutraj. Bilibili pa je zahteval od nas, da delamo vse praznike. Več ljudi je dalo odpoved."

Podjetje po smrti delavca napovedalo spremembe

Tehnološko podjetje – ki ima platformo za izmenjavo videov, tematsko razdeljenih po kategorijah animacija, stripi in igre, ki si jih uporabniki ogledajo in izmenjujejo komentarje – je v uradni izjavi zaposlenim dejalo, naj bodo pozorni na svoje zdravje. Če se počutijo slabo, naj gredo na bolniški dopust ali pa se o tem pogovorijo s svojim nadrejenim. Prav tako so povedali, da pri preiskavi sodelujejo s policijo in da bodo v podporo družini umrlemu

Kmalu po burnem odzivu na Weibu (ki je nekakšen kitajski Facebook), pa je podjetje poslalo še en dopis, v katerem je pojasnilo, da so se pogovorili z družino umrlega in da bodo uvedli določene spremembe. Med drugim naj bi zaposlili okoli tisoč novih ljudi, družba bo v prihodnje več pozornosti namenjala telesnemu stanju zaposlenih. To pomeni, da bodo imeli zdravniške preglede, prav tako pa bodo ustanovi ambulanto za psihofizično stanje zaposlenih.