Napad se je zgodil pred sedežem policije in v bližini vladnih poslopij v glavnem mestu pokrajine Gor, kjer do zdaj ni bilo toliko nasilja kot drugih afganistanskih pokrajinah v primežu spopadov med talibani in vladnimi silami.

Med ubitimi in ranjenimi naj bi bili tako civilisti kot tudi pripadniki varnostnih sil. Več ranjenih je v kritičnem stanju, zato pričakujejo, da bo število smrtnih žrtev še naraslo, je povedal zdravstveni direktor v pokrajini Džuma Gul Jakubi.

Tiskovni predstavnik guvernerja pokrajine Aref Abir je dejal, da je bila eksplozija zelo močna in je poškodovala bližnje zgradbe, pristojne za zadeve žensk in invalidov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Zaradi spopadov iz pokrajine Helmand pobegnilo 5000 ljudi

V zadnjih tednih so v pokrajini Helmand na jugu Afganistana znova izbruhnili spopadi med talibani in vladnimi silami, in to kljub mirovnim pogajanjem sprtih strani, ki potekajo v Katarju.

Pred spopadi je iz pokrajine zbežalo okoli 5000 družin. Po podatkih Združenih narodov je bilo v spopadih ubitih ali ranjenih okoli 200 ljudi.

V petek so talibani sicer sporočili, da ne bodo več napadali ciljev na zahodu Afganistana, navaja Al Džazira.

Do oznanila je prišlo po tem, ko so ZDA sporočile, da bodo v skladu s februarskim mirovnim dogovorom zadržali vse napade in nočne operacije proti talibanom. ZDA so sicer v podporo afganistanskim vladnim silam na območju Helmanda izvajale zračne napade proti talibanom.