Foto: EPA
Foto: EPA

Na posnetkih, objavljenih v petek zvečer na družbenih omrežjih, je videti, kako se prebivalci spopadajo s policisti, rušijo barikade in kričijo "konec zaprtij".

Kitajska je še zadnja država med največjimi svetovnimi gospodarstvi, ki ohranja t. i. politiko ničelne tolerance do covida-19, kar pomeni, da merijo na nič okužb. A kljub izredno strogim zajezitvenim ukrepom so ta teden potrdili največ novih okužb z novim koronavirusom od začetka pandemije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oblasti v Urumčiju, prestolnici avtonomne pokrajine Sinkiang, zdaj obljubljajo, da bodo postopoma odpravljale omejitve, ki so v veljavi od začetka avgusta, zanikajo pa, da prav zaradi omejitev ljudem ni uspelo ubežati pred četrtkovim požarom, ki naj bi ga povzročila okvara električne napeljave.

Sorodna novica Kitajska politika ničelne tolerance do covida: neskončna zaprtja, pomanjkanje hrane, ločevanje otrok

Eden od stanovalcev je za BBC povedal, da so ljudem celo med požarom onemogočali zapuščanje domov.

Na kitajskih družbenih omrežjih pa se pojavljajo zapisi, da so za počasno posredovanje krive stroge protikoronske omejitve, zaradi katerih sta bila otežena dostop do stavbe in izhod iz nje.

Te navedbe zanikajo kitajski državni mediji in mestne oblasti, ki so za počasen odziv gasilcev okrivile parkirana vozila pred stavbo.

So pa oblasti v Urumčiju v petek objavile nenavadno opravičilo, v katerem so obljubile, da bodo kaznovale vse, ki so opustili svoje dolžnosti.

Župan Mamtimin Hadir je tako na novinarski konferenci v petek zvečer izrazil sožalje družinam žrtev in se opravičil vsem prebivalcem mesta. Od vseh, za katere bo ugotovljeno, da so ravnali malomarno, bodo terjali odgovornost, je dejal in napovedal preiskavo tragedije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novice o protestih cenzurirane

Na posnetkih, objavljenih v petek zvečer, je videti prebivalce, številne izmed njih z zaščitnimi maskami, kako se zbirajo zvečer na ulicah mesta, pri tem pa skandirajo in se prepirajo s predstavniki oblasti. Eden od protestnikov kriči po megafonu, na drugem posnetku pa množica prebije barikado mestnih delavcev v zaščitni opremi.

Sorodna novica Na Kitajskem kljub strogim ukrepom potrdili rekordno število okužb s covidom-19

Splet je na Kitajskem močno cenzuriran, vse omembe protestov v Urumčiju pa so cenzorji do sobote zjutraj že umaknili.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na tiskovni konferenci v soboto zjutraj so oblasti napovedale postopno sproščanje protikoronskih ukrepov v delih Urumčija, kjer naj bi bilo tveganje majhno.

Protestov pri tem niso omenili, so pa dejali, da jim je uspelo število primerov okužb v veliki meri zbiti na ničlo in da bo povrnjen "red" v življenje tamkajšnjih prebivalcev.

Množični protesti in nemiri so na Kitajskem redki, je pa v javnosti občutiti vse več nezadovoljstva in nestrinjanja s strategijo ničelne tolerance do covida, ki jo ubira uradni Peking. Ta se pri tem sklicuje na razmeroma nizko precepljenost državljanov in prizadevanje, da bi zaščitili starejše ljudi.

A nagla, nenapovedana zaprtja so povzročila kar nekaj jeze med Kitajci, covidne omejitve pa so v zadnjih tednih sprožile burne proteste po vsej državi, od Žengžuja do Gvangdžuja. Kljub najstrožjim ukrepom pa so ta teden na Kitajskem potrdili 31.444 novih lokalnih primerov okužb, s čimer so presegli dosedanji rekord, ko so aprila v enem dnevu našteli 29.317 novih okužb.

V pokrajini Sinkiang živijo številni Ujguri, zoper katere naj bi kitajska vlada izvajala številne kršitve človekovih pravic, kar Peking sicer zanika.