Foto: EPA
Foto: EPA

Požar na ladji je izbruhnil pred dobrim tednom dni. Na obalo je v preteklih dneh že naplavilo na stotine mrtvih rib.

Poleg mrtvih rib pa je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA na obale naplavilo tudi nekaj mrtvih želv, razbitin in velike količine mikroplastičnega granulata. Na ladji je bilo 1468 zabojnikov, v katerih je bilo tudi 25 ton kisline, ki se uporablja tudi za izdelavo eksplozivov. Poleg nevarnih kemikalij in mikroplastičnega granulata za izdelavo plastike je ladja tovorila tudi kozmetične izdelke.

Vodja šrilanške agencije za zaščito morja Dharšani Lahandapura je izjavila, da v zadnjih letih ni videla primerljive škode. Vojska in mornarji si zdaj prizadevajo obalo očistiti plastičnih delcev. Na nekaterih obalnih območjih so do preklica že prepovedali ribarjenje, kar je po navedbah ribiškega združenja prizadelo več kot 6000 ribičev.

Če bo ladja potonila, grozi, da bo v morje v bližini mesta Negombo iztekla tudi velika količina nafte, kar bi lahko imelo pogubne posledice za življenje v morju. Reševalne in čistilne operacije otežujeta razburkano morje ter monsunski veter.

Požar na ladji so dokončno pogasili v torek. Ladjo zdaj poskušajo zvleči na odprto morje, a se je že začela potapljati. Šrilanški predsednik Gotabaja Rajapaksa je predtem odredil premik ladje, da ta ne bi potonila v bližini glavnega pristanišča v državi. Na potapljajoči se ladji je še vedno veliko poškodovanih zabojnikov.

Tovorna ladja je bila na poti iz Indije v Singapur. Zaradi viharja se je zgodil izpust kemikalij iz enega od zabojnikov, kar je povzročilo kemično reakcijo in posledično požar. Šrilanške oblasti so že sprožile preiskavo. Kapitanu in dvema ladijskima častnikoma naj bi tudi prepovedali, da zapustijo Šrilanko.