Staranje prebivalstva je vse večja težava za kitajski pokojninski sistem. Foto: AP
Staranje prebivalstva je vse večja težava za kitajski pokojninski sistem. Foto: AP

Kitajska se že dolgo spopada s staranjem prebivalstva, ki je posledica preteklih državnih ukrepov, vključno s politiko enega otroka, in vse večjega odpora mladih do starševstva. Po ocenah Združenih narodov je Kitajsko kot državo z največ prebivalci lani prehitela Indija.

Število prebivalcev Kitajske je lani upadlo za 2,75 milijona ali 0,2 odstotka na 1,409 milijarde ljudi, je sporočil kitajski državni statistični urad. Padec prebivalstva je presegel tistega v letu 2022, ko je prebivalstvo upadlo za 850.000 ljudi, kar je bilo prvič, da se je kitajsko prebivalstvo zmanjšalo po veliki lakoti v časa vladavine Mao Cetunga.

Leta 2023 je število smrti naraslo za 6,6 odstotka na 11,1 milijona, kar je bila najvišja stopnja umrljivosti od leta 1974. Stopnja rodnosti je bila najnižja doslej, in sicer je znašala 6,39 rojstva na 1000 prebivalcev. Število rojstev je padlo za 5,7 odstotka na 9,02 milijona otrok.

Počasnejša rast gospodarstva

Kitajsko skrbi, kakšen vpliv bo imelo staranje prebivalstva na gospodarstvo, še posebej zaradi vse večjih stroškov oskrbe starejših in upadanja delovnega prebivalstva. Kitajska akademija znanosti je predvidela, da bo pokojninskemu sistemu denarja zmanjkalo leta 2035. Takrat bo število Kitajcev, starih 60 let, kar je kitajska upokojitvena starost, in več, zraslo z 280 na 400 milijonov.

Državni statistični urad Kitajske je potrdil, da je kitajsko gospodarstvo lani zraslo za 5,2 odstotka in preseglo vladni cilj 5-odstotne rasti. Čeprav je to boljše kot leta 2022, ko je kitajsko gospodarstvo zraslo samo za 3 odstotke, je to še vedno eden slabših gospodarskih rezultatov v več kot treh desetletjih.

Kitajski ni uspelo obrniti trenda

Kitajska je lani sprožila vrsto ukrepov za spodbujanje rodnosti, a niso bili uspešni, saj jih krajevne oblasti, ki se po letih izvajanja ukrepov proti covidu spopadajo s proračunskimi primanjkljaji, niso uspele izvesti, poroča Guardian.

Kot razloge, zakaj nimajo otrok, Kitajci pogosto navajajo visoke življenjske stroške, še posebej v mestih, in slabo podporo ženskam na delovnih mestih. Spodbudni niso niti družinska pričakovanja in tradicionalne spolne vloge.

"Čeprav so mesta izvedla številne ukrepe za spodbujanje rodnosti, pričakovanja javnosti še vedno niso zadoščena," je povedal direktor Kitajskega centra za prebivalstvo in razvoj He Dan.
Kitajski medij Global Times je poročal, da kitajski demografi načrtujejo nove ukrepe za spodbujanje rodnosti. Nekateri tudi upajo na več rojstev v obdobju po pandemiji in da si bodo ljudje želeli otrok, rojenih v kitajskem letu zmaja, ki se začne februarja.