Pepel je povsem prekril številne vasi. Foto: Reuters
Pepel je povsem prekril številne vasi. Foto: Reuters

Posnetki prikazujejo cele vasi, prekrite z ognjeniškim pepelom, ki sega vse do streh stavb, lokalni prebivalci pa so dejali, da je gost dim zakril sonce in okolico zavil v temo.

S pepelom je prekritih najmanj 11 vasi v okrožju Lumadžang, številni prebivalci pa so morali zatočišče poiskati v mošejah in improviziranih zakloniščih, poroča BBC.

Do zdaj so s prizadetega območja evakuirali 902 človeka, sporoča indonezijska agencija za ukrepanje v nesrečah (BNPB).

Reševanje je ovirano zaradi dima, električnega mrka in močnih padavin v času izbruha, ki so povzročile blato.

Predstavnik lokalnih oblasti Torikul Hak je dejal, da je izbruh onemogočil uporabo ceste in mostu z območja do bližnjega mesta Malang.

Reševalci so rešili 10 ljudi, ki so bili ujeti v stavbah, je sporočil BNPB.

Potrebne bodo preusmeritve poletov

Svetovalno središče za ognjeniški pepel v Avstraliji je medtem sporočilo, da naj bi se pepel ločil od ognjenika in naj bi se premikal jugozahodno nad Indijskim oceanom, zato svetuje letalski industriji glede lokacij in gibanja potencialno nevarnega ognjeniškega pepela.

Letala so opozorili, da se je oblak pepela dvignil na višino 15.000 metrov, kar je več od višine, na kateri leti večina letal. To pomeni, da bodo morale letalske družbe v bližini preusmeriti svoje polete, da se izognejo oblaku pepela.

Pepel je nevaren, saj lahko ovira delovanje letalskih motorjev, vpliva pa tudi na vidljivost in slabša kakovost zraka v letalu, zaradi česar so potrebne maske s kisikom.