Pripadniki indijske vojske na poti v Ladak med počitkom v začasnem taboru blizu Baltala. Foto: Reuters
Pripadniki indijske vojske na poti v Ladak med počitkom v začasnem taboru blizu Baltala. Foto: Reuters

Gre za enega najresnejših incidentov med državama v zadnjih letih ter prve smrtne žrtve v spopadih med vojskama po 53 letih, poroča Reuters. Neuradno ni prišlo do uporabe strelnega orožja, temveč so se vojaki spopadli s palicami in kamni.

Indijska stran je sprva poročala o treh smrtnih žrtvah, vendar je poškodbam podleglo še 17 vojakov, tako da se je skupno število umrlih povzpelo na 20, poroča BBC.

Medsebojno obtoževanje

Sorodna novica Stopnjevanje napetosti med vojskama Indije in Kitajske na razmejitveni črti

Kitajska je za incident okrivila indijsko vojsko. "Indijska stran je hudo prekršila dogovor in dvakrat prečkala mejo ter provocirala in napadla kitajske sile, kar je povzročilo nasilen fizični spopad obeh strani," je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Kitajska vlada ni potrdila smrtnih žrtev na svoji strani, vendar je urednik kitajskega časnika Global Times, ki deluje pod okriljem vlade, sporočil, da so tudi na kitajski strani utrpeli izgube.

Indijsko zunanje ministrstvo je odgovornost za spopade pripisalo Kitajski. "Nasilno soočenje je posledica poskusa Kitajske, da bi enostranska spremenila status quo na območju," so sporočili v izjavi po poročanju BBC-ja.

Peking: Izogibajte se enostranskim ukrepom

Kitajska stran je še dodala, da je zaradi incidenta protestirala pri indijskih oblasteh. "Znova zahtevamo, da se indijske sile vedejo zadržano. Ne prečkajte meje, ne povzročajte težav, izogibajte se enostranskim ukrepom, ki bi zapletli razmere na meji," so poudarili v Pekingu.

Incident se je zgodil v dolini Galvan v pokrajini Ladak, kjer napetosti med stranema trajajo že več tednov. Foto: Reuters
Incident se je zgodil v dolini Galvan v pokrajini Ladak, kjer napetosti med stranema trajajo že več tednov. Foto: Reuters

Ta del meje ni bil nikoli določen

Indija in Kitajska sta v sporu glede himalajskega dela meje, ki skupaj meri 3500 kilometrov. Ta del meje ni bil nikoli določen. Leta 1962 sta se državi zapletli v kratko vojno na območju, vendar meje niso določili. Do zadnjih smrtnih žrtev pa je prišlo leta 1967. Vojaki obeh držav so se odtlej večkrat zapletli v fizične spopade ter medsebojne obtožbe o kršitvah.

New Delhi trdi, da kitajska vojska onemogoča nadzor meje njenih enot, Peking pa, da je spor posledica nezakonitega prehajanja meje indijskih enot na kitajsko stran. Obe državi v zadnjem času krepita vojaško prisotnost na meji in se pripravljata na merjenje moči.