Pogled na jedrsko elektrarno Fukušima. Foto: Reuters
Pogled na jedrsko elektrarno Fukušima. Foto: Reuters

"Potrdili smo, da je analizirana vrednost enaka izračunani koncentraciji in nižja od 1500 bekerelov na liter," je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Tepca Keisuke Macuo in dodal, da bodo v naslednjem mesecu vsak dan izvajali podobne analize.

Strokovnjaki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so že ta teden vzeli vzorce iz vode, pripravljene za izpust. "Neodvisna analiza na kraju samem je potrdila, da je koncentracija tritija, radioaktivnega izotopa vodika, v vodi, ki se izpušča, daleč pod operativno mejo 1500 bekerelov na liter," je v četrtek sporočila IAEA.

Ta meja je 40-krat nižja od japonskega nacionalnega standarda za vsebnost tritija v vodi, ki je sicer tudi v skladu z mednarodnim standardom in znaša 60.000 bekerelov na liter. Prav tako je približno sedemkrat nižja od meje, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija določila za pitno vodo, ki znaša 10.000 bekerelov na liter.

Japonsko ministrstvo za okolje je medtem sporočilo, da so danes vzeli vzorce vode na enajstih različnih lokacijah in da bodo rezultate analize objavili v nedeljo. "Z vsakodnevno zelo pregledno objavo teh podatkov bomo dokazali, da naši ukrepi temeljijo na znanstvenih dokazih," je pojasnil minister za trgovino in industrijo Jasutoši Nišimura.

Več kot 1,3 milijona ton odpadne vode

V jedrski elektrarni Fukušima je leta 2011 ob potresu in cunamiju, ki sta terjala okoli 18.000 življenj, prišlo do taljenja jedra treh reaktorjev. Te je treba, četudi ne delujejo, še vedno hladiti z vodo. Od takrat je Tepco zbral 1,34 milijona ton vode, uporabljene za hlajenje ostankov še vedno zelo radioaktivnih reaktorjev, pomešanih s podtalnico in dežjem, ki je prodrl vanje.

Ker prostora za shranjevanje zmanjkuje, so zdaj začeli to vodo izpuščati v ocean. Odstranjevanje zbrane vode naj bi trajalo 30 let. Tepco pa bo do marca 2024 izvedel štiri izpuste vode, pri čemer bo prvi trajal približno 17 dni.

Kitajska je korak že obsodila in začasno prepovedala uvoz japonske morske hrane. Nišimura pa je danes Kitajsko, ki je največji japonski trg za morsko hrano, pozval, naj prepoved prekliče.

Poleg Kitajske so izpust vode kritizirale tudi nekatere njene zaveznice na Tihem oceanu. Predsednik vlade Salomonovih otokov Manasseh Sogavare je ostro obsodil odločitev Japonske in dodal, da bo "vplivala na naše ljudi, ocean, gospodarstvo in preživetje". Podobno sporočilo je bilo danes slišati tudi na protestih v fidžijski prestolnici Suva, ki se jih je udeležilo več sto ljudi.