Biden želi okrepiti partnerstvo z državami jugovzhodne Azije. Foto: Reuters
Biden želi okrepiti partnerstvo z državami jugovzhodne Azije. Foto: Reuters

Biden je v govoru potrdil okrepljeno partnerstvo med ZDA in Aseanom ter napovedal za 850 milijonov dolarjev naložb v nove pobude za "krepitev Aseana in povečanje povezljivosti v jugovzhodni Aziji". "Asean je v središču indijsko-pacifiške strategije moje vlade. Še naprej krepimo svojo zavezanost," je zatrdil.

Kot je nadaljeval, bodo Asean in ZDA sodelovali pri reševanju "največjih vprašanj našega časa", vključno s podnebnimi spremembami in grožnjami pravni državi, ter tako gradili "indijsko-pacifiški prostor, ki bo svoboden in odprt, stabilen in uspešen, odporen in varen".

Nadgradnjo odnosov med Washingtonom in Aseanom sta sicer obe strani napovedali že pred šestimi meseci na izrednem vrhu Asean-ZDA v ameriški prestolnici. ZDA si namreč prizadevajo okrepiti svoj vpliv v tej azijski regiji in s tem omejiti vlogo Kitajske v njej.

Kišida s kritikami Severne Koreje

Japonski premier Fumio Kišida je medtem na vrhu ostro kritiziral več nedavnih raketnih poskusov Severne Koreje. Dejal je, da takšnih provokacij ne bi smeli dopuščati in da gre za jasen ter resen izziv za mednarodno skupnost. Kišida je kritiziral tudi ruski napad na Ukrajino in grožnje z uporabo jedrskega orožja. Enostranske spremembe statusa quo ne bi sprejeli ne v Aziji ne drugod po svetu, je presodil, vendar pa pri tem ni neposredno omenjal kitajske grožnje Tajvanu.

Pozval je k usklajenemu mednarodnemu odzivu tako na provokacije Pjongjanga kot na rusko agresijo in poudaril pomen celovitega izvajanja sankcij ZN-a proti Severni Koreji. Resolucije ZN-a tej državi namreč prepovedujejo testiranje balističnih raket vseh dosegov, ki lahko glede na zasnovo nosijo jedrske bojne konice.

Vrha Aseana se je udeležil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Foto: Reuters
Vrha Aseana se je udeležil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Foto: Reuters

Kuleba: Rusija se igra "igre lakote"

Na vrhu je nastopil tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Voditeljem držav jugovzhodne Azije se je zahvalil za sporočilo politične podpore in opozoril, da se Rusija s svetom igra "igre lakote". Pri tem je imel v mislih sporazum o izvozu žita čez Črno morje, katerega veljavnost poteče 19. novembra in za katerega se Moskva še ni odločila, ali ga namerava obnoviti.

"Pozivam članice združenja Asean, naj uporabijo vse mogoče metode, da bi Rusiji preprečile, da se s svetom igra igre lakote," je povedal Kuleba in dodal, da ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se prav tako udeležuje vrha, ni zaprosil za srečanje z njim. "Prav nič ne kaže na to, da bi si Rusija iskreno prizadevala za pogajanja," je dejal.

Vendar pa je Kuleba na srečanju izrazil zadovoljstvo nad podpisom sicer simbolične pogodbe o prijateljstvu in sodelovanju med Ukrajino ter državami skupine Asean. "Raziskali in izkoristili bomo vse priložnosti za vzpostavitev globljih odnosov z državami skupine Asean," je napovedal.

Vrh Aseana v Kambodži je v petek kot gostitelj odprl kamboški premier Hun Sen. V uvodnem nagovoru je pozval k enotnosti tako znotraj regije kot globalno. Članice Aseana so tudi potrdile načelno strinjanje, da bodo medse kot 11. članico sprejele Vzhodni Timor. Poleg tega sta bila v petek v ospredju vrha kriza v Mjanmaru in Ukrajini.