Blinken se je srečal z novim filipinskim predsednikom. Foto: Reuters
Blinken se je srečal z novim filipinskim predsednikom. Foto: Reuters

Blinken se je v Manili sešel z novim filipinskim predsednikom Ferdinandom Marcosom mlajšim in se ob tem zavzel za tesno sodelovanje in nadaljnjo poglobitev odnosov med državama. "Naše zavezništvo je trdno in verjamem, da je lahko še trdnejše," je dejal.

"Zavezani smo pogodbi o vzajemni obrambi in odločeni smo, da bomo sodelovali pri skupnih izzivih," je še povedal Blinken in imel pri tem v mislih obrambni sporazum, ki sta ga državi sprejeli leta 1951 in predvideva medsebojno vojaško pomoč v primeru zunanjega napada.

"Naš odnos je precej izjemen, saj resnično temelji na prijateljstvu. Filipini so nenadomestljiv prijatelj, partner in zaveznik ZDA," je še dodal ameriški državni sekretar po srečanju v predsedniški palači v Manili.

Marcos je ob tem poudaril, da so najnovejše napetosti v regiji in svetu, kot sta obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Tajvanu in vojna v Ukrajini, še dodatno izpostavile pomen odnosa med Manilo in Washingtonom. "Upam, da bomo ta odnos glede na vse spremembe, ki smo jim priča, še naprej razvijali," je dejal.

Ameriški zunanji minister je obiskal tudi živalski vrt v Manili, kjer deluje klinika za cepljenje proti covidu-19. Foto: Reuters
Ameriški zunanji minister je obiskal tudi živalski vrt v Manili, kjer deluje klinika za cepljenje proti covidu-19. Foto: Reuters

Marcos upa na umiritev razmer med velesilami

Ferdinand Marcos mlajši, sin pokojnega filipinskega diktatorja Ferdinanda Marcosa (1917–1989), je na predsedniškem položaju od konca junija. Z izvolitvijo je uresničil desetletja prizadevanj za vrnitev svoje družine na najvišji položaj v državi.

Nasledil je kontroverznega, toda priljubljenega predsednika Rodriga Duterteja, ki si je v mednarodni javnosti ustvaril sloves zaradi nasilne vojne proti mamilarskim kartelom.

Obdobje režima Ferdinanda Marcosa starejšega, zlasti v času izrednih razmer med letoma 1972 in 1981, pa je bilo zaznamovano z visoko stopnjo korupcije, cenzuro, državnim nasiljem, umori in mučenji.

Blinken je na Filipine na srečanje z Marcosom mlajšim prispel v petek zvečer iz Kambodže, kjer je sodeloval na srečanju zunanjih ministrov Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN).

S filipinskim kolegom Enriquejem Manalom, ki ima covid-19, se je srečal prek spleta. V tem pogovoru je povedal, da so ZDA "odločene delovati odgovorno, da bi se izognili krizi in konfliktu". Pri tem ni neposredno omenjal Tajvana ali Kitajske.

Manalo je dejal, da si Filipini ne morejo privoščiti "nadaljnjega stopnjevanja napetosti v regiji", saj se spopadajo s pomembnimi izzivi, kot je okrevanje gospodarstva po epidemiji, zato upajo, da "bodo velike sile pomagale umiriti razmere in ohraniti mir".