Razdejanje v pisarni po potresu v Fukušimi. Foto: Reuters
Razdejanje v pisarni po potresu v Fukušimi. Foto: Reuters

Japonska meteorološka služba je sporočila, da je bilo žarišče potresa z magnitudo 7,3 pred obalo prefekture Fukušima na globini 60 kilometrov pod zemeljskim površjem. Potres so čutili tudi v prestolnici Tokio, pozneje je območje streslo več popotresnih sunkov.

Japonska tiskovna agencija Kjodo je sprva poročala o 30 poškodovanih, nato pa število ranjenih dvignila na več kot sto. Skoraj milijon gospodinjstev na severovzhodu države je po navedbah vlade ostalo brez električne energije. Na televizijskih posnetkih je videti tudi razbite izložbe trgovin, večja škoda pa naj ne bi nastala.

Japonske oblasti niso izdale opozorila pred cunamijem. Bližnje tri jedrske elektrarne delujejo brez težav, prav tako niso zaznali povišanega radioaktivnega sevanja, je sporočil njihov lastnik.

Leta 2011 potres in cunami zahtevala 19.000 življenj

Potres je to območje zatresel slab mesec pred 10. obletnico potresa z magnitudo 9, ki mu je sledil cunami. V tragediji je umrlo 19.000 ljudi, v jedrski elektrarni v Fukušimi pa se je zaradi izpada električne energije, ki bi gnala hladilni sistem, stalila sredica in zgodil se je izpust radioaktivnosti v okolje.

Kendži Satake, profesor na univerzi v Tokiu, je po sobotnem tresenju tal dejal: "Ker je bil potres leta 2011 res močan, ni presenetljivo, da smo deset let pozneje doživeli tako močan popotresni sunek."

Potresi na Japonskem so sicer pogosti, v državi zaznajo okoli petino vseh potresov na svetu z magnitudo, višjo od 6.