Ciklon je območju prinesel obilne padavine in veter, katerega sunki so dosegli do 185 kilometrov na uro. Posnetki iz glavnega mesta indijske države Zahodna Bengalija Kolkata so razkrili veliko škodo na infrastrukturi. Poplavljene so ceste, videti je tudi številne prevrnjene avtomobile in porušene električne daljnovode. Ciklon se pomika proti severu in naj bi popoldne oslabel v tropsko depresijo.

Moški na poplavljeni ulici v Kolkati, kjer živi 14 milijonov ljudi. Foto: Reuters
Moški na poplavljeni ulici v Kolkati, kjer živi 14 milijonov ljudi. Foto: Reuters

Premierka indijske zvezne države Zahodna Bengalija Mamata Banerjee je dejala, da je "opustošenje v Kolkati večje kot škoda zaradi pandemije novega koronavirusa". "Področje za področjem je uničeno. Je kot vojno območje," je pojasnila.

Prebivalec Kolkate Šamik Bag pa je za BBC povedal, da je hiša kljub zaprtim vratom in oknom ječala pod močnim vetrom. "Ulice je poplavilo v 45 minutah," je dodal Bag.

Ciklon Sidr leta 2007 v Bangladešu zahteval 3500 življenj
Nizka obala Bangladeša, kjer živi približno 30 milijonov ljudi, in vzhod Indije sta pogosto prizorišče ciklonov, ki so v zadnjih desetletjih zahtevali življenja več sto tisoč ljudi. Zadnji večji ciklon na območju je bil ciklon Fani, ki je lani s sabo prinesel veter s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro. V Indiji je zahteval 64 življenj, v Bangladešu pa štiri. Oblasti v Bangladešu se bojijo, da bo Amphan najsilovitejši ciklon po ciklonu Sidr, ki je državo razdejal leta 2007 in zahteval 3500 življenj predvsem zaradi poplav ob vdoru morja.