Zaradi goznih požarov je najbolj naseljeno mesto v Avstraliji, Sydney, v smogu. Foto: Reuters
Zaradi goznih požarov je najbolj naseljeno mesto v Avstraliji, Sydney, v smogu. Foto: Reuters

Z okoli 50 gozdnimi požari, ki divjajo 150 kilometrov severozahodno od Sydneyja v zvezni državi Novi Južni Wales, se bojuje okoli 1.400 gasilcev. Požari so uničili okoli 1,6 milijona hektarjev površin.

Od izbruha gozdnih požarov septembra je umrlo najmanj šest ljudi, več sto domov je uničenih.

Na severozahodu mesta so izmerili 186 trdih delcev PM2,5 v kubičnem metru zraka, kar je primerljivo z New Delhijem. Oblasti so prebivalce opozorile, naj se izogibajo dejavnostim na prostem. Pozvale so jih tudi, naj bodo pozorni, saj ob temperaturah nad 30 stopinjami Celzija in močnem vetru požarna ogroženost ostaja visoka. Vidljivost v mestu je zelo slaba.

"Večina ljudi ima zaradi vdihavanja dima blažje simptome, kot so vnete oči, nos in grlo. Posamezniki, ki imajo težave z astmo, emfizemom in angino, so na vdihavanje dima še bolj občutljivi," je dejal predstojnik za varnost prebivalcev v Novem Južnem Walesu Richard Broom.

Okoljevarstveniki: Požari posledica podnebnih sprememb

Letos se je sezona požarov začela več kot mesec prej kot običajno. Kot opozarjajo okoljevarstveniki, pa je njihova silovitost po obsegu večja od preteklih, kar naj bi bila posledica podnebnih sprememb.

Gasilcem je v zadnjih dneh nekaj olajšanja prineslo hladnejše vreme, vendar vremenoslovci že za sredo napovedujejo višje temperature, močan veter in nizko vlažnost.