Mudžahedini pomagajo vladnim silam v boju proti talibanom. Foto: Reuters
Mudžahedini pomagajo vladnim silam v boju proti talibanom. Foto: Reuters

Usoda omenjenih treh mest bo pomemben kazalnik za prihodnost države, medtem ko se hkrati hitro povečuje tudi humanitarna kriza. Kot poroča BBC, naj bi talibani prevzeli nadzor že nad polovico države, tudi nad pomembnimi mejnimi prehodi z Iranom in Pakistanom.

V soboto naj bi bili talibani le nekaj sto metrov od urada guvernerja v prestolnici province Helmand Laškar Gahu, a so jih ponoči znova potisnili nazaj, srditi boji pa se nadaljujejo tudi danes.

V Kandaharju, drugem največjem mestu v Afganistanu, so danes prekinili letalski promet, potem ko so talibanske rakete pred zoro zadele letališki kompleks, pri čemer je bila poškodovana tudi letalska steza. Eden od poslancev v Kandaharju je za BBC v soboto dejal, da je veliko tveganje, da mesto pade v roke talibanov, in dodal, da je več deset tisoč ljudi že razseljenih, humanitarna kriza pa se iz dneva v dan povečuje. Po besedah Gula Ahmada Kamina se razmere v mestu slabšajo iz ure v uro. Spopadi v mestu naj bi bili najhujši v tem mestu v zadnjih 20 letih. Talibani po njegovem mnenju načrtujejo, da bi Kandahar postal njihova začasna prestolnica. Če bi talibanom uspelo prevzeti nadzor, bi, kot je še dejal Kamin, v njihove roke padlo še pet ali šest drugih provinc v regiji.

V petkovem napadu na sedež ZN-a v Heratu je bil ubit varnostnik. Foto: EPA
V petkovem napadu na sedež ZN-a v Heratu je bil ubit varnostnik. Foto: EPA

Organizacije iz Herata umikajo dokumentacijo

Oblasti so v ekonomsko pomemben Herat danes napotile posebne enote. Afganistanske vladne sile tam vodi protitalibanski poveljnik Ismail Khan. "Predsednik Ašraf Gani je govoril z mano včeraj in v skladu z njegovimi ukazi bi morali včeraj zvečer dobili okrepitve, a nam jih obrambno ministrstvo doslej še ni poslalo." Na položaje talibanov v mestu so oblasti izvedle tudi zračne napade.

Guardian poroča, da je zaradi slabšanja razmer v Heratu več organizacij začelo umikati pomembno dokumentacijo, da bi tako preprečili morebitno maščevanje nad zaposlenimi, če bi mesto padlo v roke talibanom.

Posebni odposlanec EU-ja za Afganistan Tomas Niklasson je prepričan, da bo vojna še hujša. Izrazil je bojazen, da talibani načrtujejo "nekaj, kar so imeli v preteklosti, islamski emirat."

V petek so Združeni narodi sporočili, da so talibani napadli njihovo poslopje v Heratu, pri čemer je umrl varnostnik. Talibani so zanikali napad, trdijo, da je bilo poslopje napadeno v medsebojnem ognju.