Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ko so lani avgusta po umiku ameriške vojske talibani znova prevzeli oblast v Afganistanu, je bilo videti številne borce, od katerih so nekateri dve desetletji preživeli na bojiščih, kako se navdušeno zgrinjajo v zabaviščni park v Kabulu, pri čemer pa se niso ločili od svojih pušk in so jih imeli nenehno pri sebi.

Oboroženi talibani so se zabavali na vrtiljakih, medtem ko so jih drugi obiskovalci le prestrašeno opazovali.

Večina talibanskih borcev pred osvojitvijo Kabula še nikoli ni bila v glavnem mestu, in kot so povedali poročevalcu Reutersa, so želeli vsaj enkrat obiskati zabaviščni park, preden so se vrnili k svojim nalogam v drugih delih države.

"Mudžahedinom islamskega emirata ni dovoljeno vstopiti v zabaviščne parke z orožjem, v vojaških uniformah in z vojaškimi vozili," je zdaj sporočil talibanski tiskovni predstavnik Zabihulah Mudžahid in dodal, da morajo borci spoštovati pravila zabaviščnih parkov.

Talibani so ob prevzemu oblasti napovedali, da bo njihovo tokratno vladanje drugačno in milejše od tistega v 90. letih prejšnjega stoletja, ki so ga zaznamovali stroge kazni in pravila v skladu s šeriatskim pravom.