Foto: Reuters
Foto: Reuters

Talibanski predstavniki so danes zavrnili navedbe iz poročila. Vztrajajo, da so te smrti posledica osebnih sporov in da vse primere preiskujejo. Afganistansko notranje ministrstvo je v odzivu na Twitterju objavilo, da od razglasitve splošne amnestije, ki so jo talibani razglasili ob prevzemu oblasti, niso odgovorni za nikogaršnjo smrt.

Več kot dve tretjini usmrtitev naj bi bilo zunajsodnih

Misija ZN-a za pomoč Afganistanu (Unama) sicer prejema verodostojne navedbe o pobojih, izginotjih in drugih kršitvah. Več kot dve tretjini teh usmrtitev naj bi bilo zunajsodnih, še navaja poročilo.

Poročilo ZN-a tudi navaja, da so se poleg političnih umorov dogajale tudi omejitve temeljnih svoboščine žensk in pravice do protestiranja. Talibani naj bi namreč zatirali mirne proteste in sistematično onemogočali ženskam in dekletom dostop do dela in izobraževanja.

Afganistan je v primežu humanitarne katastrofe, ki jo je talibanski prevzem oblasti zgolj poglobil. Zahodne države so od takrat zamrznile mednarodno pomoč v vrednosti več milijard dolarjev.

Talibanske vlade, ki jo spremljajo obtožbe o kršitvi človekovih pravic in omejevanja temeljnih svoboščin, doslej ni priznala še nobena država.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Javne univerze se bodo znova odprle, o študentkah brez besed

V nedeljo so talibani sporočili, da se bodo februarja znova odprle javne univerze, ki so bile od njihovega prevzema oblasti avgusta zaprte. Ali se bodo na univerze lahko vrnile tudi študentke, v. d. ministra za izobraževanje ni povedal.

Tako bodo 2. februarja odprle vrata univerze v toplejših predelih države, medtem ko bodo v hladnejših to storile 26. februarja, je napovedal Šejk Abdul Baki Hakani.

V preteklosti so talibani dali vedeti, da bi bila možnost, da bi študentke študirale v ločenih razredih.

Talibanska vlada je v večini države znova odprla srednje šole, a le za fante.

Vrata so odprle tudi nekatere zasebne univerze, a v večini primerov se študentke niso vrnile v univerzitetne klopi.

Zahodne države so izobraževanje za ženske označile kot eno od zahtev, ki jih morajo talibani izpolniti v zameno za mednarodno pomoč.