Talibanske oblasti niso sporočile razloga za njegovo aretacijo. Foto: Twitter
Talibanske oblasti niso sporočile razloga za njegovo aretacijo. Foto: Twitter

Matiulah Vesa že desetletje potuje po Afganistanu, da bi izboljšal dostop vseh otrok do izobraževanja.

Odkar so talibani leta 2021 po vrnitvi na oblast prepovedali šolanje žensk v srednjih šolah, pozneje pa še na univerzah, se s svojo dobrodelno organizacijo PenPath zavzema za pravico deklet do izobraževanja.

Njegov brat je povedal, da so Matiulaha v ponedeljek zvečer pred mošejo v Kabulu ustavili moški v dveh vozilih. Ko je zahteval njihove osebne dokumente, so ga pretepli in na silo odpeljali. Povedal je, da so ga prijeli zaradi njegovega delovanja na področju izobraževanja, saj je 30-letnik vedno delal samo za PenPath.

Vesa je v zadnjem desetletju obiskal na stotine afganistanskih okrožij, da bi na podeželju spodbujal izobraževanje. Mreža PenPath, ki jo je ustanovil, ima več kot 2400 prostovoljcev po vsej državi. Pomagajo pri vzpostavitvi lokalnih učilnic in iskanju učiteljev, delijo pa tudi knjige in pisalne potrebščine.

Na podeželju se tako že dolgo posveča ozaveščanju pomena izobraževanja deklet. To počne tudi po prepovedi srednješolskega izobraževanja za dekleta.

"Moški, ženske, starejši, mladi, vsi z vseh koncev države prosijo za islamsko pravico do izobraževanja svojih hčera," je nekaj ur, preden so ga aretirali, zapisal na Twitterju.

Prejšnji teden, ko se je tudi novo šolsko leto začelo brez dijakinj, je obljubil, da bo nadaljeval svojo kampanjo. "Škoda, ki jo povzroča zapiranje šol, je nepopravljiva in nesporna," je zapisal na Twitterju.

Februarja aretacija profesorja

Matiulah je drugi vodilni aktivist, ki so ga talibanske oblasti v zadnjih mesecih prijele zaradi podpore izobraževanja žensk. V začetku februarja so za nekaj časa pridržali profesorja Ismaila Mašala, potem ko je mimoidočim v okolici Kabula delil knjige. Predtem je na televiziji ostro kritiziral prepoved univerzitetnega izobraževanja za ženske in tudi omejevanje njihove zaposlitve.

Odkar so se avgusta 2021 na oblast v Afganistanu vrnili talibani, ženske počasi izrivajo iz javnega življenja ter državnih služb in jim jemljejo težko priborjene pravice.

Od septembra 2021 lahko srednje šole obiskujejo samo fantje, ki jih lahko učijo samo moški učitelji. Od decembra lani pa so ženskam prepovedali še univerzitetno izobraževanje. Poleg tega ženske ne smejo potovati brez moškega sorodnika, v javnosti se morajo pokrivati ter ne smejo obiskovati parkov, telovadnic in javnih kopališč.