Burka prekriva celotno telo in obraz ženske, vključno z očmi. Foto: EPA
Burka prekriva celotno telo in obraz ženske, vključno z očmi. Foto: EPA

"Tiste ženske, ki niso prestare ali premlade, morajo v skladu s šeriatskimi smernicami zakriti svoj obraz, z izjemo oči, da bi se izognile provokacijam, ko srečajo moške, ki niso njihovi bližnji sorodniki," je zapisano v odloku. Talibani so zapisali tudi, da je za ženske bolje, da ostanejo doma, če nimajo pomembnega dela zunaj.

Talibanski voditelj Hajbatula Akhundzada je še zapisal, da je nošenje obraznega pokrivala zapovedano, ker je to "tradicionalno in spoštljivo". Idealno pokrivalo je po priporočilu talibanov modra burka, ki je postala simbol prejšnjega talibanskega režima med letoma 1996 in 2001.

Burka je muslimansko oblačilo, ki v celoti zakriva žensko, vključno z njenim obrazom in očmi, prek katerih je tančica.

Večina Afganistank na podeželju iz verskih razlogov nosi različne oblike naglavnih rut, kot so denimo hidžab, nikab ali burka, medtem ko si mnoge ženske v mestnih območjih obraza ne zakrivajo, navaja Reuters.

Kazni za moške skrbnike

Talibani po prevzemu oblasti vse bolj zatirajo pravice žensk. Foto: EPA
Talibani po prevzemu oblasti vse bolj zatirajo pravice žensk. Foto: EPA

Novi odlok je na tiskovni konferenci v Kabulu predstavilo ministrstvo za "spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh", ki je pristojno za nadzor nad spoštovanjem verskih pravil. Na predstavitvi so še poudarili, da bodo ob neupoštevanju odloka varnostne službe ukrepale proti najbližjemu sorodniku kršiteljice. Sprva naj bi ga obiskali in opozorili, pozneje pa zaprli ali odpustili iz javne državne službe.

V Afganistanu namreč velja sistem moškega skrbništva, po katerem moški sorodnik – mož, oče, brat ali kdo drug – nadzira žensko in njene pravice, od poroke, potovanja, bančnega računa itd.

Vse več zatiranja pravic žensk

Talibani od prevzema oblasti v Afganistanu vse ostreje kršijo pravice žensk. Več tisoč žensk je ostalo brez zaposlitve v javnem sektorju, ženskam so onemogočena potovanja med mesti brez moškega skrbnika, ženske in moški ne smejo hkrati obiskovati parkov. Prav tako so v nasprotju z obljubami onemogočili šolanje deklicam, starejšim od 12 let.