Foto: AP
Foto: AP

Oblasti so za nasilje obtožile "ekstremiste" in "teroriste," kot so jih označili, med njimi naj bi bili tudi tujci. V Almatyju in drugih krajih so se po tednu dni nemirov razmere umirile. V Almatyju je bilo danes znova vzpostavljeno tudi medmrežje, ki so ga v preteklih dneh večkrat izklopili.

Sorodna novica V Kazahstanu po izgredih najmanj 164 mrtvih. Aretiranih na tisoče ljudi, tudi tujci.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes razglasil zmago v ubranitvi Kazahstana pred, po njegovih besedah, v tujini podprti vstaji. Drugim nekdanjim sovjetskim državam je ob tem obljubil, da bo zavezništvo pod vodstvom Rusije zaščitilo tudi njih.

Na virtualnem srečanju Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), ki je v Kazahstan na pomoč poslala svoje vojake, je Putin dejal, da je organizacija uspešno preprečila spodkopavanje države, poslabšanje notranjih razmer in ustavila "teroriste, kriminalce, roparje in druge nepridiprave".

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je na srečanju dejal, da je bila država priča poskusu državnega udara. "Pod krinko spontanih protestov je izbruhnil val nemirov. Postalo je jasno, da je bil glavni cilj spodkopati ustavni red in prevzeti oblast."

Tako Kazahstan kot Rusija sta prst krivde za nemire uperila v tujino, čeprav nista dala konkretnih namigov, kdo naj bi bil v ozadju.

Potem ko je Tokajev CSTO zaprosil za pomoč, so namreč v Kazahstan poslali okoli 2500 vojakov, ki naj bi predvidoma glede na odločitev CSTO-ja tam ostali do popolne stabilizacije države.

Foto: AP
Foto: AP

V protestih za okoli 175 milijonov evrov škode

Z zahodnih podeželskih območij so se v preteklem tednu nemiri hitro razširili v večja mesta, vključno z največjim kazahstanskim mestom Almaty, kjer so izbruhnili ostri spopadi med protestniki in policisti. Po ocenah oblasti materialna škoda znaša približno 175 milijonov evrov, napadenih in izropanih je bilo več kot 100 podjetij in bank, uničenih pa več kot 400 vozil.

Nekaj dni po tem, ko je kazahstanski predsednik razrešil nekdanjega direktorja obveščevalne agencije Karima Masimova, so tega konec preteklega tedna prijeli zaradi suma izdaje.

Ruski in državni mediji so poročali, da je bilo v protestih ubitih 164 ljudi, pri čemer so se sklicevali na vladno objavo na družbenih omrežjih. Policija in zdravstvene oblasti podatka niso potrdile, objava pa je bila izbrisana. "Mislim, da je šlo za zaroto, v katero so bili vključene domače in gotovo tudi tuje destruktivne sile," je danes dejal državni sekretar Yerlan Karin, pri čemer ni navedel nobenih osumljencev.

V državi je sicer danes dan žalovanja za žrtvami nemirov v zadnjem tednu.

Se pa medtem v Kazahstanu nadaljujejo menjave na vodilnih položajih. Po poročanju kazahstanskih medijev je predsednik namreč odpustil tudi namestnika obveščevalne službe Marata Osipova. Že pred tem je Tokajev od nekdanjega predsednika države Nursultana Nazarbajeva prevzel položaj v varnostnem svetu.