Po mnenju fakultete so zdravnice
Po mnenju fakultete so zdravnice "težavne", ker so, ko si osnujejo družino, odsotne z dela. Foto: Reuters
Japonska
Na Japonskem ima skoraj 50 odstotkov žensk visokošolsko izobrazbo, kar je ena od najvišjih stopenj na svetu, ob tem pa so pogosto deležne diskriminacije. Foto: Reuters

dala novo priložnost za vpis.

Šola je več kot desetletje, vsaj od leta 2006, prirejala rezultate sprejemnih izpitov, tako da je nižala ocene prijavljenih deklet, fantom pa jih je višala. To naj bi počela zato, ker da zdravnice prekinejo svoje delo, ko se odločijo za družinsko življenje, zaradi česar v bolnišnicah in na klinikah primanjkuje kadra, poroča Guardian.

Preiskavo sprožila vpisna goljufija
Preiskavo, ki je potrdila prirejanja, je letos poleti sprožil domnevno neupravičen vpis sina nekega uslužbenca ministrstva za izobraževanje v zameno za ugodnejšo obravnavo fakultete pri dodeljevanju sredstev za raziskave. Uslužbenec ministrstva in nekdanji vodja fakultete sta obtožena podkupovanja. Omenjenemu sinu, ki je izpit trikrat neuspešno opravljal, je fakulteta dodala skupno 20 točk, s čimer je ravno presegel mejo, potrebno za vpis.

Študentke se bodo lahko znova prijavile na razpis
Direktorica fakultete Jukiko Hajaši (Yukiko Hayashi) se je opravičila 67 študentkam, ki so bile v zadnjih dveh letih na nepošten način izločene iz izbora za vpis na fakulteto. Izpite bodo lahko, če bodo še želele, znova opravljale aprila naslednje leto. "Izvedli bomo poštene sprejemne izpite, napak iz preteklosti ne bomo več ponavljali," je zatrdila Hajašijeva, ki je postala prva direktorica fakultete septembra letos. "Nihče ne bi smel biti diskriminiran na podlagi spola. Imamo veliko zdravnic, ki svoje delo opravljajo čudovito."

Kot še poroča Guardian ni znano, koliko zavrnjenih se bo znova udeležilo sprejemnih izpitov na omenjeni univerzi, saj so se mnoge že vpisale na druge šole.

Prirejanje podatkov
Preiskava je pokazala, da je fakulteta letos vsem prijavljenim število točk na prvi stopnji izpita zmanjšala za 20 odstotkov, nato pa je najmanj 20 odstotkov dodala moškim prijavljenim, razen tistim, ki so izpit vsaj štirikrat opravljali neuspešno. Fakulteta je priznala, da so podobna prirejanja izvajali že leta, saj so želeli manj zdravnic.