Trem dečkom, rešenim iz jame, so podelili osebne izkaznice. Foto: EPA
Trem dečkom, rešenim iz jame, so podelili osebne izkaznice. Foto: EPA
Ekapol Čanthavong
Preživetje v jami je dečkom v veliki meri omogočil trener Ekapol Čanthavong, ki se je odrekel hrani in pijači. Foto: EPA

Med iskalno in nato reševalno akcijo se je izkazalo, da dečki in trener tako kot okoli 480.000 prebivalcev Tajske nimajo državljanstva, poroča BBC. Zvrstili so se pozivi oblastem, naj pospešijo proces obravnave njihovih prošenj za državljanstvo.

Trije dečki in trener so del 13-članske ekipe, ki je 23. junija ostala ujeta v jami Tham Luang, ko je edini vhod v jamo poplavilo monsunsko deževje. Nogometna ekipa je zatočišče pred poplavami poiskala na pečini globoko v jami.

Potapljači so jih odkrili deseti dan iskanja, med obsežno reševalno akcijo je umrl tudi eden izmed reševalcev, ki je ujetnike oskrboval s kisikom. Trenerja Ekapola Čanthavonga in zadnje tri dečke so rešili na njihov 18. dan v jami.

Četverica iz nogometne ekipe "divjih svinj" je tako za konec sage na posebni ceremoniji dobila osebne izkaznice. Vodja okrožja Mea Sai v Čjang Raju je dejal, da "izpolnjujejo vse pogoje", in za francosko tiskovno agencijo AFP zatrdil, da podelitev državljanstva "nima nobene povezave z jamskim incidentom".

Etnične skupine na mejah dežel
Dečki in trener naj bi bili vsi rojeni na Tajskem, kjer je po podatkih Združenih narodov skoraj pol milijona ljudi brez državljanstva. Večinoma gre za gorska plemena in manjšinske etnične skupine, ki že več stoletij živijo med mejami Tajske, Mjanmara, Laosa in Kitajske.