Pogovor med voditeljema za zaprtimi vrati se je končal predčasno. Foto: Reuters
Pogovor med voditeljema za zaprtimi vrati se je končal predčasno. Foto: Reuters

Razočaranje nad tem, da svetovna voditelja nista dosegla sporazuma o jedrski razorožitvi, je veliko, in številni se sprašujejo, kakšen je sploh smisel tovrstnih srečanj. Vrh se je sicer končal dve uri prej, kot je bilo predvideno. Odpovedano je bilo tudi delovno kosilo voditeljev.

Trump in Kim Džong Un sta se razšla brez dogovora
Tanker z gorivom, kljub sankcijam, priplul v Severno Korejo

V senci srečanja Trump-Kim naj bi v Severno Korejo, ki je pod močnimi sankcijami, pod vietnamsko zastavo priplul tanker z 2.000 tonami goriva, poroča Reuters. Ladja Viet Tin 01 je po uradnih papirjih sicer plula v Južno Korejo, kjer bi morala pristati v pristanišču Daesan. Iz podjetja, ki je lastnik ladje, so sporočili, da niso bili seznanjeni o končnemu cilju ladje. Dodali so, da imajo dve ladji, poleg Viet Tin 01 še Viet Tin Lucky, ki je trenutno na Tajski.

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da tretjega vrha za zdaj ne načrtujejo, je bil pa jasen, da se bo status quo nadaljeval, to pomeni, da Severna Koreja še naprej ne bo več izvajala jedrskih poskusov, ZDA pa ne bodo imele skupnih vaj z Južno Korejo.

Sankcije ostajajo, ker se Kim ni bil pripravljen odpovedati nekaterim jedrskim objektom

Trump je na tiskovni konferenci povedal, da se je bistvo pogovorov pravzaprav vrtelo okoli sankcij, katerih umik so ZDA znova zavrnile. Trump je v obrazložitvi, zakaj Washington ni pripravljen omiliti sankcij proti Pjongjangu, povedal, da se je bil severnokorejski vodja sicer pripravljen odpovedati nekaterim jedrskim objektom, a ne tistim, za katere so to želele ZDA.

Na vprašanje, ali bodo ZDA proti Severni Koreji sprejele nove sankcije, je Trump odgovoril, da ne, saj da so že zdajšnje zelo ostre: "Tudi ljudje v Severni Koreji morajo živeti ... moram pa reči, da se je zelo spremenil odnos (op. p.: do Severne Koreje), saj sem voditelja Kima bolje spoznal." Dodal je, da je severnokorejski voditelj Kim Džong Un zelo odločen z močnim značajem, njun odnos pa je opisal kot "zelo močan".

Kim je v Hanoju zagotovil, da Severna Koreja ne bo znova izvajala jedrskih poskusov: "Verjamem mu in ga držim za besedo," je dodal Trump.

Kim in Trump znova nista dosegla dogovora

Trump ostaja optimističen

Podrobnosti že drugega vrhunskega snidenja med svetovnima voditeljema, prvi je bil lani v Singapurju, niso znane. Trump je na tiskovni konferenci omenil primer 22-letnega ameriškega študenta Otta Warmbiera, ki je bil več kot 15 mesecev zaprt v Severni Koreji zaradi poskusa kraje propagandnega plakata v hotelu, ob vrnitvi v ZDA pa je umrl. "Pravi, da za ta primer ni vedel, verjamem mu na besedo," je dejal Trump in dodal, "ti zapori so neizprosni in v njih se dogajajo slabe stvari".

Ob razočaranju, da voditelja nista sprejela jedrskega dogovora, so novinarji Trumpa vprašali, kaj razume pod pojmom denuklearizacija. "Meni je popolnoma jasno, da to pomeni, da se znebimo jedrskega orožja (ang. nukes)." Ameriška delegacija je imela po njegovih besedah pripravljenih nekaj izhodišč, kako bi lahko stekel pogovor, "a smo se odločili, da ne bomo uporabili nobenega". Glede dosege dogovora o jedrski razorožitvi Severne Koreje ameriški predsednik ostaja optimističen, od pogovorov v Hanoju pa da sta obe državi "dosegli točko, ki ima lahko dober izkupiček za obe strani".

To je bilo že drugo srečanje severnokorejskega voditelja Kim Džong Una in ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Prvo je bilo junija lani v Singapurju. Foto: Reuters
To je bilo že drugo srečanje severnokorejskega voditelja Kim Džong Una in ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Prvo je bilo junija lani v Singapurju. Foto: Reuters

Trump: Včasih je s pogajanj pač treba oditi
Ameriški predsednik je še dejal, da "je moral oditi s pogajanj" s Kimom. "Včasih je pač treba oditi in tokrat je bilo tako," je povedal novinarjem. Voditelja kljub visokim pričakovanjem v Hanoju nista podpisala skupne izjave. Kot je dejal ameriški predsednik, sta "čutila, da ne bi bilo dobro, če bi karkoli podpisala". "To bi sicer lahko storila, a se mi ni zdelo primerno," je dodal.

Minister Ri Džong Ho: Zahtevali smo delno odpravo sankcij
Kasneje je severnokorejski zunanji minister Ri Džong Ho na nočni novinarski konferenci zavrnil Trumpove navedbe, da je Kim zahteval umik vseh sankcij, ampak je šlo le za delni umik sankcij. "Dali smo realističen predlog. Če bodo ZDA delno odpravile sankcije, predvsem tiste, ki ovirajo civilno gospodarstvo in preživljanje naših ljudi, bomo stalno in v celoti zaprli vse jedrske obrate na območju Yongbyona ob navzočnosti ameriških strokovnjakov," je povedal Ri in obžaloval zapravljeno priložnost.

Trump je že pred prihodom v Hanoj tvitnil, da bi Severna Koreja s popolno denuklearizacijo "hitro postala gospodarska sila". A kot je poročal RTV-jev dopisnik iz ZDA Edvard Žitnik, "nekateri tukajšnji poznavalci Severne Koreje poudarjajo, da je Trump naiven, če meni, da se bo Pjongjang odrekel jedrskemu orožju. Po njihovem je to edina prava garancija preživetja severnokorejskega režima; samo z njim je Kim prebil mednarodno osamitev in si priboril legitimnost".

Seul razočaran

V Južni Koreji obžalujejo, ker se je vrh ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una končal brez dogovora, priznavajo pa, da je bil narejen "pomembnejši napredek kot v katerem koli drugem trenutku v preteklosti".

Japonski premier Šinzo Abe je v odzivu pohvalil Trumpa, ker ni popustil Kimu. Abe je izpostavil nujnost, da se ohranijo sankcije proti Severni Koreji, dokler ta ne bo opustila svojega jedrskega programa. Foto: EPA
Japonski premier Šinzo Abe je v odzivu pohvalil Trumpa, ker ni popustil Kimu. Abe je izpostavil nujnost, da se ohranijo sankcije proti Severni Koreji, dokler ta ne bo opustila svojega jedrskega programa. Foto: EPA

Kitajska: Korejskega "jedrskega vprašanja" se ne da rešiti čez noč
Kitajska pa je izrazila upanje, da bosta Washington in Pjongjang nadaljevala pogovore, saj vprašanja jedrskega orožja ni mogoče rešiti čez noč. "Vedno sem upal, da bodo vsi spoznali, da jedrski problem na Korejskem polotoku traja že več let, in da rešitev tega problema zagotovo ni nekaj, kar bi bilo mogoče doseči čez noč. To ni zelo preprost proces, sicer se ne bi vlekel do danes," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang. Ponovil je poziv Pekinga, naj Washington in Pjongjang "poskrbita za legitimne skrbi druge strani", in izrazil upanje, da bosta obe strani lahko "nadaljevali tak dialog". Kitajska je sicer zaveznica Severne Koreje in njen največji trgovinski partner, vendar pa je podprla vrsto sankcij ZN-a proti Pjongjangu.

Guterres: Pogumna diplomacija
Na vrh se je odzval tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, ki ga je pozdravil kot "pogumno diplomacijo", čeprav se je končal brez dogovora. Pozdravil je napore v okviru pogovorov in dejal, da "je pogumna diplomacija vzpostavila temelje za napredek trajnega miru ter popolno in preverljivo denuklearizacijo Korejskega polotoka". Guterres je izrazil upanje, da se bodo pogovori v tej smeri nadaljevali.