Voditelja sta bila videti zelo prijateljska. Foto: Reuters
Voditelja sta bila videti zelo prijateljska. Foto: Reuters

Trump in Kim sta se rokovala pred vrsto ameriških in severnokorejskih zastav, že pred tem pa je Kim izrazil pričakovanje, da bo vrh prinesel pozitivne rezultate.

"Prepričan sem, da bo tokrat dosežen rezultat, ki ga bodo pozdravili vsi ljudje. Potrudil se bom po svojih najboljših močeh, da se bo to zgodilo," je dejal severnokorejski voditelj, ki je pohvalil Trumpa za pogumno odločitev, da je sprožil dialog med državama.

Tudi ameriški predsednik je izrazil pričakovanje, da bo njun drugi vrh zelo uspešen. Na vprašanje, ali bo razglasil konec korejske vojne, pa je odgovoril: "Bomo videli."

Že pred tem je na Twitterju pel hvalo državi gostiteljici. "Vietnam cveti kot malokateri kraj na Zemlji. Severna Koreja bi bila v enakem položaju, in to zelo naglo, če bi se denuklearizirala. Potencial je izjemen," je tvitnil.

Srečanje Kima in Trumpa spremljajo tudi v Severni Koreji. Foto: Reuters
Srečanje Kima in Trumpa spremljajo tudi v Severni Koreji. Foto: Reuters

Trumpovi kritiki se ob tem niso mogli ogniti komentarju, kako bi moral Trump pravzaprav v Vietnam priti že pred 50 leti (v sklopu vojaške obveznosti za časa vietnamske vojne), a se je vpoklicu ognil z zdravniškim opravičilom koščenih izrastkov v peti.

Prvo srečanje junija

Po rokovanju sta se voditelja najprej za približno 20 minut sešla na štiri oči, nato pa sedla k delovni večerji, na kateri so se jima pridružili člani delegacij. Pogovor pred večerjo je Kim označil za zelo zanimiv. "Vaša država ima velikanski gospodarski potencial, neverjeten, neomejen," pa je znova dodal Trump.

Še pred večerjo je Trump svojim kritikom na Twitterju sporočil: "Samo lažno poročanje (ugibanje) glede mojih namer glede Severne Koreje. S Kim Džong Unom se bova zelo potrudila, da se nekako dogovoriva glede denuklearizacije, za tem pa, kako bi iz Severne Koreje naredila gospodarsko velesilo. Menim, da nam bodo Kitajska, Rusija, Japonska in Južna Koreja pri tem v veliko pomoč!"

Pogovori se bodo nadaljevali v četrtek.

Trump in Kim v Hanoju nadaljujeta pogovore o denuklearizaciji Korejskega polotoka, možno pa je tudi, da bosta uradno razglasila konec korejske vojne.

Jedrska razorožitev ena od tem vrha Trump - Kim

Voditelja sta se prvič srečala junija lani v Singapurju, kar je bilo sploh prvo srečanje aktualnih voditeljev sprtih držav.

Kim in Trump prepričana, da bo njun drugi vrh uspešen
Trump in Kim optimistična glede izkupička vrha