Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer na večerji in plesu (t. i. Governor's Ball) v Beli hiši gostil guvernerje ameriških zveznih držav. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer na večerji in plesu (t. i. Governor's Ball) v Beli hiši gostil guvernerje ameriških zveznih držav. Foto: Reuters

Trump je po poročanju BBC-ja na Twitterju zapisal, da se "predsednik Kim zaveda, morda bolje kot kdor koli drug, da bi njegova država brez jedrskega orožja lahko hitro postala ena najrazvitejših držav na svetu. Zaradi svoje lokacije, ljudi in njega (Kima) ima več potenciala za hitro rast kot kateri koli drug narod".

Trump ne želi preveč pritiskati na Kima
Trump je nato v nedeljo zvečer na večerji oziroma plesu, kjer je gostil guvernerje ameriških zveznih držav, pojasnil, da je s Kimom razvil "zelo, zelo dober odnos". Ponovil je, da pri pritisku na Severno Korejo glede denuklearizacije, to je jedrskega razoroževanja, ne misli hiteti. "Zadovoljni bomo že, če ne bo novih jedrskih poskusov," je dodal. Severna Koreja je opravila zadnji, šesti jedrski poskus septembra 2017. Novembra 2017 pa je preizkusila še medcelinsko balistično raketo.

V Hanoju sta že imitatorja oziroma dvojnika obeh državnikov. Foto: Reuters
V Hanoju sta že imitatorja oziroma dvojnika obeh državnikov. Foto: Reuters

Prvo srečanje junija lani v Singapurju
Trump in Kim sta se prvič srečala junija lani v Singapurju in podpisala okvirni sporazum o denuklearizaciji Korejskega polotoka, a od takrat v tej smeri ni bilo narejenega veliko. Severna Koreja je dolgo vztrajala, da se ne bo odpovedala jedrskemu orožju, dokler se ameriške čete ne umaknejo iz Južne Koreje.

Kim Džong Un potuje na vrh s Trumpom

Pompeo: Pomemben korak proti jedrski razorožitvi
V sredo se bosta oba voditelja srečala v glavnem mestu Vietnama Hanoju, kjer bosta skušala po besedah ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea narediti "pomemben korak na poti jedrske razorožitve". Kim Džong Un bo na srečanje prispel po dveh dneh potovanja z vlakom, medtem ko bo Trump proti Vietnamu odletel v ponedeljek zvečer.

Povišanja carin na kitajske izdelke za zdaj ne bo
Trump je v nedeljo še sporočil, da zaradi napredka v trgovinskih pogajanjih s Kitajsko 1. marca ne bo uvedel načrtovanega povišanja carin na kitajske izdelke z 10 na 25 odstotkov v skupni vrednosti 200 milijard dolarjev. Dodal je, da namerava, če bodo pogajanja uspešna, nov trgovinski dogovor zapečatiti s predsednikom Kitajske Ši Džinpingom na svojem posestvu na Floridi. ZDA med drugim obtožujejo Kitajsko kraje intelektualne lastnine. Začetek trgovinske vojne med obema državama je ustvaril strah o mogočem večjem negativnem vplivu na globalno gospodarstvo.