Prestolnica Turkmenistana Aškabad. Foto: Wikipedia
Prestolnica Turkmenistana Aškabad. Foto: Wikipedia

Berdimuhamedov je uradnikom naročil, naj mesto, ki bo od prestolnice oddaljeno 30 kilometrov, "na neki način vpišejo v Guinnessovo knjigo rekordov". Četudi je Berdimuhamedov lani uradno odstopil s položaja predsednika, pa ohranja vpliv v državi, saj predsedniški stolček trenutno zaseda njegov sin Serdar.

"Prva faza gradnje mesta Arkadag bo stala 3,3 milijarde dolarjev, druga faza pa približno 1,5 milijarde dolarjev," je povedal Derjageldi Orazov, vodja odbora za gradnjo mesta. Ob tem je dodal, da bodo natančni stroški gradnje jasni po razpisu za zbiranje ponudb.

Predvidena cena gradnje sicer že zdaj močno presega prvotni ocenjeni znesek 1,5 milijarde dolarjev, ki je bil napovedan februarja 2020. Arkadag, ki bo stal na potresnem območju, bo sčasoma lahko štel 73.000 prebivalcev.

Kult osebnosti

Po podatkih Svetovne banke BDP Turkmenistana znaša približno 45 milijard dolarjev. Država večji del premoženja pridobiva iz svojih ogromnih zalog plina. Organizacije za človekove pravice pa oblasti obtožujejo, da dobiček od plina porabljajo za razkošne projekte, ki ne koristijo prebivalstvu.

Berdimuhamedov je od smrti prvega predsednika države Saparmurata Nijazova leta 2006 v Turkmenistanu vzpostavil neke vrste kult osebnosti. Postaviti si je dal ogromen kip iz zlata, prav tako pa nosi naziv Arkadag, kar pomeni zaščitnik.

Turkmenistan velja za eno najbolj represivnih in zaprtih držav na svetu. Po podatkih organizacije Novinarji brez meja je država na 177. mestu med 180 državami po svobodi tiska. O tem, kako režim sprejema vsakodnevne odločitve, je znanega zelo malo.