Kitajska je med letoma 1980 in 2015 izvajala politiko enega otroka. Foto: EPA
Kitajska je med letoma 1980 in 2015 izvajala politiko enega otroka. Foto: EPA

Številne ženske prelagajo svoje načrte za poroko ali rojstvo otrok, opozarja komisija, ki dodaja, da sta hitri gospodarski in družbeni razvoj povzročila "globoke spremembe".

Ob tem se mladi selijo na urbana območja, več časa porabijo za izobraževanje, delovna okolja so vse bolj stresna, po poročanju Al Džazire še opozarjajo v komisiji.

Strokovnjaki za demografijo so dejali, da je politika ničelne tolerance do covida-19, ki so jo izvajale oblasti, da bi hitro zatrle izbruhe, zaradi strogega nadzora nad življenji ljudi morda trajno škodovala njihovi želji po tem, da imajo otroke.

Število rojstev na Kitajskem naj bi bilo letos rekordno nizko. Napoveduje se manj kot 10 milijonov rojstev, medtem ko jih je bilo lani 10,6 milijona. To je 11,5 odstotka manj kot leta 2020.

Lani je bila stopnja rodnosti na Kitajskem 1,16, ena najnižjih na svetu in nižja kot 2,1, ki jo Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj predstavlja kot nujno za ohranjanje stabilnega števila prebivalcev.

Kitajska je med letoma 1980 in 2015 izvajala politiko enega otroka, a so nato oblasti priznale, da obstaja nevarnost krčenja prebivalstva, kar bi med drugim ogrozilo skrb za starejše.

Državne in regionalne oblasti so zato v zadnjem letu sprejele ukrepe, kot so davčne olajšave, daljši porodniški dopust, širše zdravstveno zavarovanje, subvencije za stanovanje in dodatna sredstva za tretjega otroka.