Duch je bi prvi vodja Rdečih Kmerov, ki so ga leta 2010 obtožili zločinov proti človečnosti, dve leti pozneje pa tudi obsodili. Foto: EPA
Duch je bi prvi vodja Rdečih Kmerov, ki so ga leta 2010 obtožili zločinov proti človečnosti, dve leti pozneje pa tudi obsodili. Foto: EPA

Duch, ki ga je na dosmrtno zaporno kazen obsodilo posebno sodišče Združenih narodov za Kambodžo, je vodil zloglasni zapor Tuol Sleng. Na sodišču je priznal nadzor nad pobojem najmanj 15.000 zapornikov.

Kot je sporočil njegov tiskovni predstavnik, je bil že dalj časa bolan. Umrl je v bolnišnici Kmersko-sovjetskega prijateljstva, poroča BBC.

Hranil fotografije žrtev

Sorodna novica Tuol Sleng - kamboški zapor največjih grozodejstev človeštva

V omenjeni zapor Tuol Sleng, ki so ga imenovali "S-21", so Rdeči Kmeri zapirali nasprotnike vojaškega režima, ki je v Kambodži vladal med letoma 1975 in 1979, umrlo je najmanj dva milijona ljudi.

V zaporu, vzpostavljenem v poslopju nekdanje srednje šole Čao Ponhea v Phnom Penhu, so ujetnike mučili in jih silili v priznanje izmišljenih zločinov proti Rdečim Kmerom. Tiste, ki so mučenje preživeli, so usmrtili na t. i. poljih smrti v bližini prestolnice Phnom Penh. Mnogi so si pred tem morali sami izkopati svoj grob. Tuol Sleng je preživelo le manj kot nekaj deset zapornikov.

Tožilstvo je vztrajalo, da je bil Duch tisti, ki je naročil uporabo krutih metod mučenja, med njimi tudi puljenje nohtov na nogah in električne šoke, da bi od zapornikov izsilil priznanje, ter da je bil on tisti, ki je odredil vse usmrtitve. Ob tem je Duch hranil na tisoče fotografij, priznanj in drugega dokaznega materiala zapornikov v Tuol Slengu, kar je tožilstvu pomagalo pri procesu.

Na sodišču prosil za pomilostitev

Duch je na sodišču priznal, da je igral pomembno vlogo v Tuol Slengu, a je zatrjeval, da je le izpolnjeval ukaze svojih nadrejenih. Na zadnji dan sojenja novembra lani je šokiral vse navzoče, ko je sodišče prosil za oprostitev. "Vsak dan sem se bojeval za preživetje, zato sem storil vse, kar sem. In ja, lahko rečem, da sem strahopeten človek," je dejal Duch.

Dve desetletji živel inkognito

Zapor S-21 je bil najbolj tajen od 196 zaporov, kolikor jih je bilo v državi, in hkrati glavni, kamor je režim zapiral vse. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zapor S-21 je bil najbolj tajen od 196 zaporov, kolikor jih je bilo v državi, in hkrati glavni, kamor je režim zapiral vse. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Režim Rdečih Kmerov je leta 1979 strmoglavila vietnamska vojska, potem pa je Duch za skoraj dve desetletji izginil. Pod lažnim imenom je živel na severozahodu Kambodže in sprejel krščansko vero, konec 90. let prejšnjega stoletja pa ga je po naključju odkril novinar, kar je pripomoglo k njegovi aretaciji leta 1999.

Združeni narodi so pomagali ustanoviti sodišče leta 2009, na katerem so sodili preživelim voditeljem Rdečih Kmerov. Do zdaj so obsodili le tri nekdanje voditelje – poleg Ducha še nekdanjega predsednika Khieuja Samphana in drugega najpomembnejšega poveljnika, imenovanega "brat številka dve", Nuona Čea.