Foto: EPA
Foto: EPA

Združenje afganistanskih medijev, novoustanovljena skupina za pravice novinarjev, je sporočilo, da so talibani v ponedeljek prijeli dva novinarja televizije Ariana, Varisa Hasrata in Aslama Hidžaba ter ju odpeljali na neznano lokacijo.

Hasrat je producent in voditelj političnih oddaj, Hidžab pa poslovni poročevalec. Incident se je zgodil dan po oddaji, v kateri je gost v razpravi v živo ostro kritiziral talibane.

Po posnetkih nadzornih kamer so oboroženi moški, ki so se peljali z vladnimi avtomobili, novinarja aretirali pred vrati televizijske postaje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Predstavnik Ariane je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so novinarja prijeli zamaskirani oboroženi moški pred pisarno televizijskega kanala, ko sta šla na kosilo. Hasratov brat pa je povedal, da producenta zadržuje talibanska obveščevalna služba.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je kritizirala incident. Sporočila je, da samovoljne aretacije dveh novinarjev ni mogoče upravičiti. Takšni napadi na svobodo medijev resno ogrožajo pravico do svobode izražanja, so dodali. Organizacija je talibane še pozvala, naj takoj izpustijo pridržana novinarja.

Pogrešani aktivistki

Prav tako pa sta pogrešani dve aktivistki, ki sta se pred štirinajstimi dnevi udeležili demonstracij v Kabulu, na katerih so pozivali k uveljavljanju pravic žensk. Talibani so vpletenost zanikali in trdijo, da incident še preiskujejo.

Prejšnji mesec so talibani pridržali tudi znanega univerzitetnega predavatelja in kritika oblasti, vendar so ga po nekaj dneh izpustili, potem ko so se v Afganistanu in tujini razburili mediji.

Čeprav so obljubljali, da bodo drugič na oblasti vladali mehkeje, so talibani začeli omejevati svoboščine. Zahodne države vseskozi vztrajajo, da morajo talibani spoštovati pravice žensk, če želijo pridobiti milijarde dolarjev sredstev in tuje pomoči.

Prekinitev pomoči je sicer povzročila katastrofalno humanitarno krizo v državi, ki jo je že tako opustošila desetletja trajajoča vojna.