Premierka Hasina (v sredini) obtožbe opozicije o zlorabah oblasti in avtoritarnosti zavrača. Foto: Reuters
Premierka Hasina (v sredini) obtožbe opozicije o zlorabah oblasti in avtoritarnosti zavrača. Foto: Reuters

AL je po neuradnih izidih doslej osvojila 93 od 300 sedežev v parlamentu, opozicija pa zgolj enega. V nekaterih volilnih okrajih so kandidati premierkine stranke osvojili po več deset tisoč glasov več kot kandidati opozicijskih strank.

Koalicija opozicijskih strank pod vodstvom Bangladeške nacionalistične stranke (BNP) je volitve označila za farso in zahtevala razveljavitev rezultatov. Vladajočo stranko so obtožili goljufij, med drugim naj bi njeni podporniki oddajali po več glasov. Do nepravilnosti po navedbah BNP prihaja pri volitvah 221 od 300 poslancev.

"Zahtevamo čimprejšnje nove volitve pod nevtralno vlado," je dodal vodja koalicije Kamal Hosain.

Več smrtnih žrtev obvolilnega nasilja

Volitve je sicer zaznamovalo tudi nasilje, ki je terjalo najmanj 17 smrtnih žrtev. Med ubitimi je tudi en policist.

Že v volilni kampanji ni šlo brez nasilja. Kratko so potegnili predvsem v opozicijski koaliciji pod vodstvom Bangladeške nacionalistične stranke (BNP). V več kot 80 napadih in medsebojnih spopadih v zadnjih tednih predvolilne kampanje so bili ubiti najmanj štirje pripadniki BNP-ja in dva iz vladajoče Lige Avami (AL). Več tisoč ljudi, med njimi kandidatov, je bilo ranjenih.

Za volitve na 40.200 voliščih se je registriralo 104,1 milijona ljudi. Med več kot 1.800 kandidati so izbrali 300 poslancev.

Na volilni dan je varnost močno poostrena. Foto: Reuters
Na volilni dan je varnost močno poostrena. Foto: Reuters

Oblasti onemogočile hitri internet

Glasovanje je potekalo ob poostrenih varnostnih ukrepih, na terenu je več kot 600.000 pripadnikov varnostnih sil. Oblasti so do zaprtja volišč onemogočile hitri internet, saj naj bi vlada želela preprečiti širjenje govoric, ki bi lahko vodile do spopadov.

Zaradi nasilja je v minulih dneh tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pozval k miru v tej azijski državi, ki je po številu prebivalstva osma največja na svetu. Kot je dejal, bi morali voditelji na obeh straneh zagotoviti "okolje brez nasilja, ustrahovanja in prisile, da bi tako omogočili mirne, kredibilne in poštene volitve".

Opozicija je tudi zaradi tovrstnih pozivov iz mednarodne skupnosti menila, da volitve ne bodo ne svobodne ne poštene. Vladajočo stranko AL obtožuje ustrahovanja opozicije, za kar naj bi si podredila celoten državni aparat. Policija naj bi bila jasno na strani vladajoče stranke. Po navedbah BNP-ja je bilo prijetih več kot 11.500 privržencev in članov njihove stranke in zavezniške islamistične stranke Džemat e Islami.

Glavna opozicijska političarka v zaporu

Bangladeš je s 160 milijoni prebivalcev ena najgosteje poseljenih držav. Foto: Reuters
Bangladeš je s 160 milijoni prebivalcev ena najgosteje poseljenih držav. Foto: Reuters

V zaporu je tudi voditeljica BNP-ja, nekdanja premierka Khaleda Dzija. Zaradi korupcije je bila v dveh primerih obsojena na skupno 12 let zapora in zato tudi ne sme kandidirati. V stranki menijo, da gre za politični pregon.

Premierka Hasina, ki se poteguje za svoj tretji zaporedni in skupaj četrti mandat na čelu vlade, obtožbe opozicije o zlorabah oblasti in avtoritarnosti zavrača. Nasprotno je opozicijo celo obtožila, da je sama organizirala bombne napade, da bi tako ustrahovala prebivalstvo. Prepričana je tudi, da bodo volivci to taktiko spregledali in jo na današnjih volitvah množično zavrnili.

Gospodarska rast skoraj osemodstotna

Poleg tega premierka vztraja, da potrebuje še en mandat, da bi izpolnila ambiciozne gospodarske načrte, ki že kažejo rezultate. Gospodarska rast v tej sicer še vedno revni azijski državi je 7,8-odstotna, industrializacija in elektrifikacija se pospešeno nadaljujeta, revščina se znižuje. Hasina obljublja devetodstotno gospodarsko rast in dvig povprečne letne plače na 5.400 dolarjev do leta 2030.

Stranka AL je s tovrstnimi ambicioznimi načrti prepričljivo zmagala že leta 2008, nato pa še enkrat leta 2014, ko je BNP volitve bojkotiral, ker da ne bodo svobodne in poštene. Ker ta taktika potem ni obrodila sadov, se letos za to niso odločili.