Foto: EPA
Foto: EPA

Veleposlanik Nong Rong naj bi bil v Keti, glavnem mestu province Baločistan blizu meje z Afganistanom, a ni bil na prizorišču napada v času eksplozije. Lokalni mediji poročajo, da v napadu ni bil poškodovan noben gost hotela.

Na parkirišču hotela je eksplodiral avtomobil, ogenj pa je potem zajel in uničil več vozil v bližini. Na družbenih omrežjih so se razširili posnetki eksplozije.

Notranji minister šejk Rašid Ahmad je dejanje označil za "terorizem".

Hotel Serena je najbolj poznan v Keti, tam pa nastanijo vladne uslužbence in predstavnike tujih držav.

Odgovornost za napad so prevzeli pakistanski talibani, poroča BBC. Njihov predstavnik je za Reuters potrdil, da je bil to samomorilski napad.

Talibani v tej državi in druge oborožene skupine so v zadnjih mesecih okrepile napade na območju ob meji z Afganistanom.

Baločistan je ena revnejših provinc v Pakistanu, v njej pa deluje več oboroženih skupin, tudi islamistični skrajneži in separatisti. Ti zahtevajo neodvisnost od Pakistana in nasprotujejo velikim kitajskim infrastrukturnim projektom na tem območju.

Separatisti naj bi bili krivi tudi za napad pred dvema letoma na hotel v Gvadarju, pristaniškem projektu, ki ga financira Kitajska. Kitajsko vlado obtožujejo, da izkorišča baločistanski plin in minerale in da ima od kitajskih projektov lokalno prebivalstvo le malo koristi.