V pokrajini Gazni pod nadzorom talibanov je v zadnjih mesecih odjeknilo več eksplozij. Foto: Reuters
V pokrajini Gazni pod nadzorom talibanov je v zadnjih mesecih odjeknilo več eksplozij. Foto: Reuters

Še najmanj 20 ljudi je bilo v eksploziji ranjenih. Civilisti naj bi bili v času napada zbrani na enem od domov, kjer so se kot vsak petek udeležili branja Korana, navedbe afganistanskih uradnikov prenaša Reuters.

Eksplozija naj bi odjeknila, ko je v vas v okrožju Gilan pripeljal prodajalec na motorni rikši, pod katero je bila nameščena bomba, vozilo pa so obkrožili otroci, Guardian povzema tiskovnega predstavnika guvernerja Gaznija.

Območje Gaznija je sicer pod nadzorom talibanov, ki trdijo, da so eksplozijo povzročili ostanki neeksplodirane naprave na območju, ki naj bi jo otroci pobrali in prinesli pokazati trgovcu. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid še navaja, da je bilo v napadu ubitih 12 otrok.

Notranje ministrstvo Afganistana je medtem sporočilo, da prvi izsledki raziskave kažejo, da je bila bomba nameščena na rikšo.

V napadih z bombami pod vozili ubitih več vladnih uradnikov

Afganistan v zadnjih tednih pretresajo napadi z majhnimi, magnetnimi bombami, ki jih napadalci namestijo pod vozila. V zadnjih tednih je bilo večinoma v prestolnici Kabul s tovrstnimi "prilepljenimi bombami" ubitih najmanj deset vladnih uradnikov in svetovalcev.

Odgovornost za tovrstne napade vlada in policija običajno pripišeta talibanom. Zakrivili naj bi tudi tokratni napad, je sporočil tiskovni predstavnik policije.

Afganistanska vlada in talibani so sicer do januarja začasno prekinili mirovne pogovore, ki bi končali spopade v državi. Vse od začetka septembra, ko so se začeli pogovori, je nasilje v Afganistanu v porastu.