Pripadnik afganistanskih varnostnih sil v Heratu pregleduje računalniško in pisarniško opremo, ki jo je doniral Nato. Foto: EPA
Pripadnik afganistanskih varnostnih sil v Heratu pregleduje računalniško in pisarniško opremo, ki jo je doniral Nato. Foto: EPA

"Na mizi bo težavna odločitev. Ali ostanemo in plačamo ceno za nadaljevanje vojaške navzočnosti ali odidemo in tvegamo, da izgubimo vse, kar smo doslej pridobili," je dejal Stoltenberg.

ZDA napovedale umik 2000 vojakov
ZDA so pretekli teden napovedale pospešen umik iz Afganistana, kjer naj bi ostalo samo do 2500 ameriških vojakov. Trenutno je v deželi pod Hindukušem okoli 4500 ameriških vojakov. Stoltenberg je v povezavi s tem dejal, da kljub tej napovedi "Natova misija ostaja". "Še naprej bomo podpirali afganistanske varnostne sile," je zatrdil.

Stoltenberg svari pred prehitrim umikom
Stoltenberg je že večkrat posvaril pred prehitrim umikom Natovih sil iz Afganistana in dejal, da bi lahko država zaradi tega znova postala izhodišče mednarodnih teroristov za napade na zahodne države.

ZDA v Afganistanu od leta 2001
ZDA so v Afganistanu od leta 2001, ko so se po terorističnih napadih 11. septembra odločile za napad na državo. Nato je vodilno vlogo prevzel leta 2003, leta 2014 pa je štafetno palico predal afganistanskim varnostnim silam.