Novi protesti v Hongkongu. Foto: Reuters
Novi protesti v Hongkongu. Foto: Reuters

Zakon, ki je tujini tarča številnih kritik, je začel veljati danes, ko na območju zaznamujejo obletnico vrnitve Hongkonga Kitajski.

Zakon prepoveduje izdajstvo, odcepitev, upor, prevrat, terorizem ter sodelovanje s tujimi silami, stalni komite Kitajskega ljudskega kongresa pa ga je sprejel v torek, podpisal ga je tudi že predsednik Kitajske Ši Džinping. V skladu z njim ima Kitajska pristojnost nad zelo resnimi kršitvami. Predvidene kazni segajo od najmanj treh let v zaporu do dosmrtne ječe.

V skladu z novim zakonom so oblasti izvedle sedem aretacij. Nekateri med prijetimi so nosili znake za neodvisnost Hongkonga. "Zagovarjanje neodvisnosti Hongkonga je v nasprotju z zakonom," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal minister Hongkonga za varnost John Lee.

Po mnenju kritikov in Zahoda bo zakon pomenil izgubo svoboščin prebivalcev Hongkonga. Vodilni aktivisti protestniškega gibanja v Hongkongu so korak obsodili in objavili prenehanje delovanja. Razpustili so tudi politično stranko Demosisto.

V Hongkongu zaznamujejo 23. obletnico vrnitve območja izpod britanske kolonialne vladavine Kitajski. Običajno vsako leto na ta dan potekajo množični protesti za demokracijo, a tokrat so oblasti prvič tovrstno zborovanje prepovedale, pri čemer se sklicujejo na prepoved zbiranja več kot 50 ljudi zaradi epidemije covida-19.

Na ulicah več tisoč protestnikov

Več tisoč protestnikov se je kljub prepovedi zbralo v nakupovalni četrti Causeway Bay, kjer so blokirali nekaj cest. Policija je proti njim uporabila vodni top in solzivec, prijeli so najmanj 180 ljudi, tudi zaradi nedovoljenega zbiranja, motenja javnega miru in drugih kršitev. V pripravljenosti za morebitne nemire naj bi bilo približno 4000 policistov.

Hongkong je leta 1997 postal del Kitajske v skladu z načelom "ena država, dva sistema" in dogovorom, ki naj bi določene svoboščine njegovih prebivalcev varoval vsaj 50 let.

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je na slovesnosti ob obletnici branila zakon, češ da gre za "najpomembnejši razvoj v odnosih med osrednjo vlado in Hongkongom od predaje". Po njenih besedah bo zakon po lanskih obsežnih protestih znova vzpostavil stabilnost.

Vodja urada za zadeve Hongkonga in Macaa, ki zastopa kitajsko vlado v nekdanjih kolonijah, Džang Šjaominga je bil medtem zelo oster do tujih kritikov. "Kaj ima to opraviti z vami? Mi Kitajci se vas ne bomo bali," je dejal in dodal, da so minili časi, ko so morali poslušati druge.