Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vodstvo EU-ja je Kitajsko opozorilo tudi na kibernetske napade na bolnišnice in porast dezinformacij iz Kitajske v času pandemije covida-19.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta se prek videokonference sestala s kitajskim premierjem Li Ke Čiangom in kitajskim predsednikom Ši Džin Pingom. Srečanja se je udeležil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

"Izrazili smo močno zaskrbljenost zaradi predlaganega zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu," je po srečanju povedal Michel. "Pozvali smo Kitajsko, naj spoštuje obljube hongkonškemu ljudstvu in mednarodni skupnosti glede visoke stopnje avtonomije in svoboščin Hongkonga," je dodal.

Tudi von der Leynova je po srečanju dejala, da so Pekingu jasno povedali, da novi zakon ni v skladu s kitajskimi mednarodnimi zavezami. "Zakon o nacionalni varnosti resno spodkopava načelo ena država, dva sistema in visoko stopnjo avtonomije Hongkonga, za katero želimo, da ostane," je poudarila.

Kaznivo spodkopavanje oblasti

Kitajsko vodstvo je posvarila, da je gospodarska uspešnost Hongkonga posledica njegove relativne avtonomije od Pekinga. "Tako smo sporočili tudi, da Kitajska tvega zelo negativne posledice, če bo še naprej sprejemala ta zakon," je še povedala predsednica komisije.

Kitajski ljudski kongres je predlog zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu, v skladu s katerim bo na območju kaznivo spodkopavati oblast Pekinga, potrdil konec maja. Zdaj ga obravnava še stalni komite kongresa. Predlog med drugim predvideva vzpostavitev agencije za nacionalno varnost v Hongkongu, ki bo nadzorovala izvajanje zakona.

Odnosi med Kitajsko in EU-jem so se v zadnjem času zaostrili tudi zaradi kitajske kampanje dezinformacij glede pandemije covida-19.

"Priča smo bili kibernetskim napadom na bolnišnice in njihova računalniška središča. Videli smo tudi porast dezinformacij na spletu. Jasno smo sporočili, da tega ni mogoče tolerirati," je povedala von der Leynova.