Reševalci so v zahtevnih razmerah iskali pogrešane tekače. Foto: Reuters
Reševalci so v zahtevnih razmerah iskali pogrešane tekače. Foto: Reuters

100-kilometrska vzdržljivostna preizkušnja je potekala v parku Kamniti gozd (Yellow River Stone Forest) v provinci Gansu, ob začetku ob 9. uri je bilo vreme dobro, potem pa se je okoli poldneva po lokalnem času naenkrat spremenilo. Zapihali so močni vetrovi, padati sta začela toča in leden dež, temperatura se je hitro spustila in številni tekači, oblečeni le v kratke majice in hlače, so se znašli v velikih težavah.

Tekmo so prekinili, potem ko so pogrešili več od skupno 172 tekmovalcev, na območje pa so po poročanju BBC-ja poslali več kot 1200 reševalcev (Guardian navaja številko 700), ki so imeli zaradi zahtevnih vremenskih razmer, med drugim se je tudi utrgal plaz, zelo težko delo, pri iskanju so si pomagali z letalniki in radarji. Našli so 21 trupel. Oblasti so potrdile, da je 151 tekmovalcev na varnem, med njimi jih je osem poškodovanih.

"Dež je bil vse močnejši," je dejala Mao Šudži, ki se je ustavila po 24 kilometrih. Tresoča od mraza se je pred vzponom obrnila, saj je imela v preteklosti več slabih izkušenj s podhladitvijo. "Najprej sem odločitev malo obžalovala, misleč, da je šlo samo za mimobežen dež, potem ko sem iz hotelske sobe opazovala, kako se veter in dež krepita, sem bila pa srečna zaradi svoje odločitve."

Župan mesta Baijin Džang Šučen je napovedal, da bo posebna komisija preiskala tragični dogodek. Na oblasti so se usule številne kritike, da bi morali organizatorji preveriti vremensko napoved in da bi se dalo tragedijo preprečiti.

Razjedena kraška pokrajina Kamnitega gozda se razprostira na 50 kvadratnih kilometrih, krasijo pa ga številni spektakularni kamniti stebri.

Temperatura se je v kratkem času močno znižala. Foto: Reuters
Temperatura se je v kratkem času močno znižala. Foto: Reuters