Tiger Foto:
Tiger Foto:
Tiger

Šest let stara žival, ki so jo poimenovali T-1, se je lovcem dve leti skrivala v razraščenem gozdu v indijski zvezni državi Maharaštra.

V Indiji se je pojavilo več aktivističnih skupin, ki so pozivale k preživetju tigrice. Oglasilo se je celo vrhovno sodišče, ki je razsodilo, da ne bo nasprotovalo, če jo bodo morali gozdni delavci in lovci ustreliti. Tako so ji pred dnevi pripravili zasedo ob cesti, pri kateri so jo prebivalci bližnje vasi Borati nazadnje videli. Najprej so jo ustrelili z uspavalno puško, nato pa ji z razdalje osmih do desetih metrov zadali smrtni strel v glavo, BBC povzema sporočilo tamkajšnjega ministrstva za gozdarstvo.

Opazovanje 24/7
Tigrica je za prebivalce zvezne države Maharaštra predstavljala strah in trepet. Avgusta je z dvema devetmesečnima mladičema ubila tri ljudi, zato so oblasti prebivalcem kraja Pandharkawada s 5.000 prebivalci za nekaj časa prepovedale zadrževanje na prostem, opustiti so morali tudi kmetijstvo in poljedelstvo. V lovu za živaljo so nastavili več kot sto kamer, na drevesa privezali poginule konje in koze ter 24 ur dnevno dežurali z opazovalnic na drevesih.

Oktobra so ji nastavili parfum, da bi žival zvabili bližje. A ni šlo za katero koli dišavo, pač pa za parfum Obsession for Men podjetja Calvin Klein, ki vsebuje feromon civeton, ki naj bi sodeč po raziskavah ameriških strokovnjakov privabljal jaguarje. In res je delovalo.

T-1 naj bi v 20 mesecih ubila 13 ljudi. Da je bila napadalka prav ona, dokazujejo sledi sline na omenjenih žrtvah, za katere je DNK-analiza pokazala, da pripadajo samici tigra.

V Indiji živi 60 odstotkov vse svetovne populacije tigrov, kar pomeni okoli 2.200 živali. Le tretjina med njimi živi v 60 zavarovanih območjih po državi.