V New Delhiju se spopadajo z rekordno vročino. Foto: Reuters
V New Delhiju se spopadajo z rekordno vročino. Foto: Reuters

Indijski meteorološki urad je sporočil, da so na dveh merilnih postajah v predmestju New Delhija v torek izmerili do zdaj najvišjo temperaturo – 49,9 stopinje Celzija. Do takrat je za rekordno veljala temperatura 49,2 stopinje Celzija, kolikor so v nekaterih delih New Delhija izmerili maja 2022.

V sredo pa so bile temperature še višje. Na obrobju New Delhija so tako izmerili 52,3 stopinje Celzija. Indijski meteorološki urad je kasneje sporočil, da bi lahko bila meritev napačna. Kot so pojasnili, bi lahko bila za visoko meritev odgovorna napaka v senzorju. "Mungeshpur je poročal o 52,9 stopinjah Celzija, kar je odstopalo v primerjavi z drugimi merilnimi postajami. To bi lahko bila posledica napake v senzorju ali lokalnega dejavnika," je pojasnil meteorološki urad, ki se je pri tem skliceval na merilno postajo na obrobju New Delhija.

Meteorološki urad je sicer pred tem poročal, da so na merilnih postajah Mungeshpur in Narela v predmestju New Delhija v torek izmerili temperaturo 49,9 stopinje Celzija. Za zdaj še ni znano, ali so bile tudi te meritve napačne.

Oblasti v New Delhiju so opozorile tudi na pomanjkanje vode. Ponekod so že prekinili oskrbo z vodo ali so jo omejili. Minister za vodo Atiši Marlena je pozval h kolektivni odgovornosti pri porabi vode, piše časopis Times of India.

Visoke temperature v glavnem mestu so po nekaterih ocenah posledica vročega vetra iz zvezne države Radžastan, kjer so bile temperature v torek s 50,5 stopinje Celzija najvišje v Indiji. V puščavski pokrajini Falodi v Radžastanu so tudi izmerili indijski temperaturni rekord, in sicer 51 stopinj Celzija leta 2016.

V Indiji so vroča poletja sicer običajna, a znanstvene raziskave kažejo, da so vročinski valovi zaradi podnebnih sprememb vse daljši, pogostejši in intenzivnejši.