Poplavljene ulice Katmanduja. Foto: EPA
Poplavljene ulice Katmanduja. Foto: EPA

Več kot tri milijone ljudi je moralo na severu in severovzhodu Indije zapustiti svoje domove, poroča BBC. Reka Bramaputra, ki teče skozi Indijo, Bangladeš in Kitajsko, je prestopila bregove in poplavila več kot 1.800 vasi v indijski zvezni državi Assam, kjer je bilo domove prisiljeno zapustiti okoli 1,7 milijona ljudi.

V zvezni državi Bihar na severu Indije jih je bilo še več. Vlada poroča, da se je moralo izseliti skoraj dva milijona ljudi. Skupaj je v Indiji v sedmih zveznih državah umrlo 51 ljudi. Povzročena je velika gmotna škoda na pridelku.

Nevihte so zajele tudi Nepal, kjer je po podatkih policije umrlo 67 ljudi, več kot 30 je pogrešanih. Monsunsko deževje je zajelo večji del države, tudi glavno mesto Katmandu. Neurja so pustošila tudi po Bangladešu, kjer o žrtvah med drugim poročajo v prenatrpanih begunskih taboriščih Rohingov. Za zdaj je v tej državi umrlo najmanj 29 ljudi.

Razmere se bodo še poslabšale, saj vremenoslovci v prihodnjih dneh še naprej napovedujejo dež na severovzhodu Indije. Monsunsko obdobje v Indiji in Nepalu traja od junija do septembra. Lani je v južni Aziji deževje skupno terjalo več kot 1.200 življenj, najhuje pa je bila prizadeta indijska zvezna država Kerala.