Indonezijskim oblastem pri preiskavi pomagajo tudi predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Foto: AP
Indonezijskim oblastem pri preiskavi pomagajo tudi predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Foto: AP

Do 18. oktobra so v Indoneziji potrdili 206 primerov akutne poškodbe ledvic med otroki, od katerih jih je 99 umrlo, je sporočil indonezijski zdravstveni minister Mohamad Sjahril in pojasnil, da so 65 odstotkov primerov obravnavali v Džakarti.

Kot preventivni ukrep je ministrstvo za zdravje vsem zdravstvenim delavcem v vseh zdravstvenih ustanovah po državi odredilo, da začasno prenehajo s predpisovanjem sirupov proti kašlju, dokler ni končana preiskava. Ministrstvo je tudi naročilo zdravila za akutne poškodbe ledvic, da bi bili kos naraščajočim primerom.

Z ministrstva so vsem bolnišnicam, kjer so se zdravili otroci zaradi odpovedi ledvic, naročilo, naj zberejo vsa zdravila, ki so jih starši dali svojim zbolelim otrokom, da bi lahko opravili toksikološke preiskave.

V Gambiji naj bi bil za smrt 66 otrok po težavah z ledvicami kriv sirup proti kašlju indijskega farmacevtskega podjetja Maiden Pharmaceuticals, saj analiza Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pokazala, da je vseboval "nesprejemljive količine" dietilen glikola in etilen glikola.