Pripadnik kirgiških specialcev stoji na prizorišču spopadov pred tednom dni. Foto: Reuters
Pripadnik kirgiških specialcev stoji na prizorišču spopadov pred tednom dni. Foto: Reuters

Tadžikistan je sporočil, da je v spopadih umrlo 19 Tadžikistancev, med njimi šest vojakov, ranjenih je bilo 87 ljudi. Skupno so dvodnevni spopadi zahtevali 55 življenj in 270 ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik severne tadžikistanske pokrajine Sugd je še sporočil, da je vlada v Dušanbeju za pomoč svojcem žrtev namenila okoli tri milijone tadžikistanskih somonov (okoli 218.000 evrov).

Gre za prve informacije o žrtvah iz Tadžikistana, ki se je po izbruhu spopadov zaradi vodnega vira na nedorečeni meji zavil v molk. V ponedeljek so sporočili le, da so utrpeli žrtve, niso pa podali številk.

Kirgizija je predtem sporočila, da je nasilje zahtevalo 36 življenj, ranjenih pa je bilo 183 ljudi. Predsednik Sadir Džaparov je danes obiskal pokrajino Batken, kjer je izbruhnilo nasilje.

Spopadi na obmejnem območju med Kirgizijo in Tadžikistanom so izbruhnili pred tednom dni. Državi sta še isti dan sklenili prekinitev ognja.

Posledice spopadov: zažgana šola v vasi Maksat na kirgiški strani meje. Foto: Reuters
Posledice spopadov: zažgana šola v vasi Maksat na kirgiški strani meje. Foto: Reuters
Sorodna novica Smrtne žrtve v spopadih med Kirgizijo in Tadžikistanom zaradi vodnega vira

Spopadi zaradi vodnega vira

Nasilje med nekdanjima sovjetskima republikama je izbruhnilo, ko je Tadžikistan na območju vodnega črpališča na reki Isfara, ki si ga lastita obe državi, namestil nadzorne kamere. Kirgiški obmejni organi so v bližini vasi Kek-Taš zahtevali zaustavitev del.

Lokalni prebivalci iz obeh držav so se nato začeli obmetavati s kamenjem. Dan pozneje so se stvari zaostrile, prišlo je do streljanja med oboroženimi silami obeh strani, zagorela je tadžikistanska vojaška postojanka in več domov Kirgizov.

Mejni spor med Kirgizijo, Tadžikistanom in Uzbekistanom, ki si delijo dolino Fergana, izhaja iz razmejitve v času Sovjetske zveze. Sporna je razmejitev več kot tretjine meje med Kirgizijo in Tadžikistanom.