Klerik je bil znan kot učitelj večine afganistanskih talibanskih voditeljev. Foto: Reuters
Klerik je bil znan kot učitelj večine afganistanskih talibanskih voditeljev. Foto: Reuters

81-letni Hak je bil vodja islamske verske šole v severozahodnem pakistanskem mestu Nošera in učitelj večine afganistanskih talibanskih voditeljev, vključno z Mulo Omarjem, ki je prav tako veljal za enega izmed očetov afganistanskih talibanov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Klerika so mrtvega našli na njegovem domu v mestu Ravalpindi blizu pakistanske prestolnice. "Počival je v svoji sobi, bil je bolan. Njegov varnostnik je za 15 minut zapustil sobo, in ko se je vrnil, ga je našel okrvavljenega v postelji," je po poročanju Al Džazire za tamkajšnje medije sporočil njegov sin Hamidula. Nekateri tamkajšnji mediji navajajo, da je bil ubit z nožem, druga poročila trdijo, da je bil ustreljen, poroča BBC.

Javna podpora talibanskih napadov
Zaradi velikega vpliva in ugleda, ki ga je užival med voditelji talibanskih milic, je bil Hak znan kot oče afganistanskih talibanov. Javno je podpiral talibanske napade na afganistansko vlado in sile pod vodstvom ZDA na pakistanskem severozahodu.

V Pakistanu je vodil politično stranko Džamiat Ulema-e-Islam in bil dvakrat izvoljen v zgornji dom pakistanskega parlamenta. Pakistanski premier Imran Kan je v izjavi obsodil napad na Haka in zapisal, da je država izgubila pomembnega religijskega in političnega voditelja.