Na voliščih po državi se spopadajo z varnostnimi in logističnimi težavami. Foto: Reuters
Na voliščih po državi se spopadajo z varnostnimi in logističnimi težavami. Foto: Reuters
Kabul
Afganistanski volivci ob nasilju izbirajo predstavnike novega parlamenta. Foto: Reuters
Kabul
Tehnične težave so povzročile dolge čakalne vrste. Foto: Reuters
Kabul
Vojska je za dan volitev angažirala več kot 50.000 pripadnikov varnostnih sil. Foto: Reuters
Afganistan
Volitve potekajo v znamenju številnih napadov. Foto: Reuters

Volitve spremlja tudi kopica tehničnih in organizacijskih težav, zaradi katerih so glasovanje podaljšali za štiri ure. Biometrična oprema za registracijo volivcev ponekod ne deluje, volišča pa se odpirajo z zamudo, zaradi česar so se na nekaterih krajih nabrale dolge vrste čakajočih. Nekateri so se po večurnem čakanju vrnili na svoje domove. Na posameznih voliščih primanjkuje volilnih gradiv.

Tiskovni predstavnik volilne komisije Šajma Soruš je nato sporočil, da bodo volišča, ki so volilno gradivo prejela pred 13. uro po krajevnem času (10.30 po srednjeevropskem), ostala danes odprta štiri ure dlje, do 20. ure (17.30). Volišča, ki bodo gradivo prejela pozneje, pa bodo zaprli in bo na njih mogoče glasovati v nedeljo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vzrok za zamudo pri odprtju volišč je bil po njegovih besedah večinoma to, da najeti učitelji niso prišli, tako da je morala komisija najti rezervne člane volilnih komisij. Talibani so sicer učitelje opozorili pred udeležbo na volitvah, pa tudi pred uporabo šol za volišča.

Volivci nad biometrične naprave
V osrednji provinci Uruzgan so zaradi zamud jezni volivci poskušali razbiti biometrične naprave, zaradi česar so aretirali 15 ljudi. V mestu Herat na zahodu države so razočarani volivci zaradi tehničnih težav z istimi napravami že zapustili volišča. Biometrično tehnologijo so z namenom preprečevanja goljufij namestili v zadnjem trenutku – kljub svarilom tujih partnerjev, da za vzpostavitev sistema ni dovolj časa.

Napadi talibanov
Talibani, ki nadzirajo precejšen del države, so volivce pozvali, naj se ne udeležijo volitev, saj naj bi šlo za proces, dirigiran od tujih sil. Zagrozili so z napadi na volilni dan. Iz glavnega mesta Kabul in drugod po državi poročajo o več eksplozijah blizu volišč, v katerih je bilo ubitih več deset ljudi, na desetine jih je bilo tudi ranjenih.

Potem ko so v Kabulu blizu volišč poročali o več eksplozijah, v katerih so umrli najmanj štirje ljudje, 78 ljudi pa je bilo ranjenih, se je blizu enega izmed volišč razstrelil samomorilski napadalec. Ubitih je bilo najmanj 15 ljudi, 60 je bilo ranjenih, so sporočili z notranjega ministrstva.
Napadalec se je razstrelil na severu mesta, še preden je prišel do volišča, potem ko ga je ustavila policija, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Kunduzu napadi in uničenje skrinjic
V mestu Kunduz na severu države so medtem umrli trije ljudje, 39 pa je bilo ranjenih, potem ko je na mesto padlo več kot 20 raket. V napadu talibanov na volišče nekaj kilometrov iz mesta pa je bil ubit član volilne komisije, sedem jih pogrešajo. Volilne skrinjice so talibani uničili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V provinci Baghlan na severu države so volivci v bližini šestih volišč ustvarili živo verigo, da so samomorilskemu napadalcu preprečili vstop.

V napadih umrlo 10 poslanskih kandidatov
V provinci Kandahar so za en teden preložili parlamentarne volitve, potem ko sta bila v četrtkovem napadu ubita voditelja policije in obveščevalcev te regije ter afganistanski novinar. Nasilje je zaznamovalo tudi predvolilno kampanjo, v napadih je umrlo najmanj deset od 2.500 poslanskih kandidatov. V predvolilnih napadih je bilo ranjenih več sto ljudi.

Zaradi varnostnih groženj je odprtih le 5.100 od 7.355 volišč po državi. Afganistanska vlada je že pet dni pred začetkom volitev angažirala več kot 50.000 vojakov. Volitve opazuje okoli 6.500 opazovalcev, med njimi tudi tuji opazovalci, vendar je njihovo število najmanjše po letu 2001.

Lažno registrirani volivci
Volitve potekajo z več kot triletno zamudo. Nanje se je prijavilo okoli 8,8 milijona ljudi, vendar naj bi bila po ocenah tudi do polovica prijav lažna ali nepravilno registrirana. V provinci Gazni zaradi nerazrešenega spora o razdelitvi volilnih okrajev med etničnimi skupinami ne bo volitev.

Volivci v 33 provincah izbirajo 250 poslancev. Eno mesto je rezervirano za predstavnika manjšine sikhov. Afganistanski parlament pregleduje in ratificira zakone, vendar ima po poročanju Reutersa le malo dejanske moči. Če bodo volitve uspešne, bo to pomembno sporočilo talibanom in pripadnikom skrajne skupine Islamska država. V nasprotnem primeru bi se Afganistan lahko pogreznil v novo politično krizo.

Izidi bodo znani novembra
Začasne izide volitev naj bi zaradi logističnih izzivov in večkratnega preštevanja ter overitve glasov objavili 20 dni po volitvah, 10. novembra, končne pa do 20. decembra.