Savdski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud je leta 2019 obiskal Ši Džinpinga v Pekingu. Foto: EPA
Savdski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud je leta 2019 obiskal Ši Džinpinga v Pekingu. Foto: EPA

Kitajska in Savdska Arabija se zbližujeta že več kot dve desetletji, vendar so se odnosi še otoplili, ko je vodenje kraljevine de facto prevzel kronski princ Mohamed bin Salman.

V tem času se je okrepilo tudi gospodarsko sodelovanje. "Kitajska je največji trgovinski partner Savdske Arabije in največji kupec savdske nafte," je za Guardian ocenil raziskovalec Mohammed Alyahya iz Inštituta za Bližnji vzhod na Harvard Belfer Centru.

Riad je branil ravnanje Kitajske z manjšino Ujgurov in hongkonški zakon o nacionalni varnosti. Zahodne države so na drugi strani zapiranje Ujgurov v prevzgojne zavode odločno obsodile in vseskozi kritizirajo ravnanje Kitajske na področju človekovih pravic.

Peking na drugi strani molči glede savdske invazije v Jemen, njihovega bojkota Katarja, pa tudi glede umora novinarja Džamala Hašokdžija v Carigradu. Zahodne države so po razkritju, da je umor Hašokdžija bil naročen s samega vrha savdijske države, zmanjšale stike z Riadom.

Šija čaka velikodušnejši sprejem kot Bidna

Sorodna novica Biden: "Ne bomo se umaknili ter pustili Kitajski, Rusiji ali Iranu, da zapolnijo praznino."

Nekakšno izolacijo princa Salmana je junija prekinil ameriški predsednik Joe Biden, ki pa je v Riadu doživel razmeroma skromen sprejem in poleg tega Salmana mu niti ni uspelo prepričati, da bi okrepil črpanje nafte. Salman je na drugi strani po obisku Bidna znova okrepil svoje diplomatske stike in obiskal Grčijo ter Francijo. "Te obiske je omogočil obisk Bidna," je za Guardian komentiral neimenovani savdski uradnik.

Vezi Savdske Arabije s Kitajsko se torej krepijo v času, ko se vezi z ZDA krhajo. Washington je v zadnjem času svoje interese oddaljil od Bližnjega vzhoda in izgublja svoj vpliv v regiji, nastalo praznino pa zapolnjuje Peking, še poroča Guardian.

Priprave na Šijev obisk

Ši Džinpinga predvidoma čaka precej bolj bleščeč sprejem kot Bidna, prej naj bi spominjal na obisk Donalda Trumpa leta 2017.

Kitajski predsednik bo šele prvič po izbruhu pandemije covida-19 zapustil domovino. Nazadnje je januarja 2020 obiskal Mjanmar.

Med obiskom Savdske Arabije naj bi obiskal Riad, Džedo in lokacijo bodočega futurističnega velemesta Neom na zahodni obali. Med pripravami na obisk bodo Savdijci izobesili več tisoč kitajskih transparentov in sprejeli več sto kitajskih dostojanstvenikov.