Stolpnice v Pjongjangu. Foto: EPA
Stolpnice v Pjongjangu. Foto: EPA

Drugje po svetu velja, da so t. i. penthousi v mestih, stanovanja v najvišjem nadstropju stanovanjskih blokov, navadno višjega standarda od drugih, saj so prostornejša od preostalih in ponujajo čudovit pogled na mesto. A v Pjongjangu, prestolnice Severne Koreje, ni tako.

Kim je obljubil, da bo v mestu zgradil 50.000 novih stanovanj. Foto: EPA
Kim je obljubil, da bo v mestu zgradil 50.000 novih stanovanj. Foto: EPA

Po naročilu voditelja Kim Džong Una se v mestu gradijo velike stanovanjske stolpnice, zadnja pridobitev je nebotičnik z 80 nadstropji, ki so ga končali ravno ta teden. A ljudje, ki so pobegnili iz države, in drugi Severni Korejci, opozarjajo, da so življenjske razmere v zgornjih nadstropjih teh blokov daleč od idealnih. 31-letni Jung Si-woo, ki je v Južno Korejo prebegnil leta 2017, je dejal, da je sam živel v tretjem nadstropju 13-nadstropne zgradbe, medtem ko je imel prijatelja s stanovanjem v 28. nadstropju stavbe s 40 nadstropji. "A nikoli ni uporabil dvigala, ker preprosto ni deloval," je dejal.

Dvigala delajo le dve uri zjutraj in dve uri zvečer

Pojasnil je, da so njegove izkušnje z življenjem v Pjongjangu takšne, da je večina dvigal v mestih delala le v dveh časovnih pasovih, od 6.00 do 8.00 in od 18.00 in 20.00. Ker je pritisk vode tako slab, morajo stanovalci v zgornjih nadstropjih vodo pogosto nositi po stopnicah ali si sami namestiti posebne naprave za črpanje vode.

O odprtju novega 80-nadstropnega nebotičnika pa je dejal, da gre le za Kimovo predstavo za javnost. "Oblast želi z novimi gradnjami le pokazati, kako se je gradbeni sektor izboljšal. Ob tem pa sploh ne pomislijo na želje prebivalcev in kakovost prebivanja v mestih." V socialistični Severni Koreji sta prodaja in nakupi stanovanj praktično nezakoniti, zato živi črni trg.

Praznujejo "dan Sonca"

V Severni Koreji se danes spominjajo 110. obletnice rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga, kar praznujejo kot "dan Sonca", ki je najpomembnejši nacionalni praznik. Poznavalci opozarjajo, da bi Severna Koreja lahko ob tej priložnosti presenetila z novim preizkusom jedrskega orožja.

"Mesto za ljudi"

Kim je obljubil, da bo pod njegovim vodenjem zgrajenih na tisoče novih stanovanj. V sredo so državni mediji tako poročali, da so v Pjongjangu dokončali 10.000 novih bivalnih enot – cilj so si postavili pri 50.000.

Odprtje 80-nadstropne stolpnice pred dnevi v Pjongjangu. Foto: EPA
Odprtje 80-nadstropne stolpnice pred dnevi v Pjongjangu. Foto: EPA

"Delavci zagotavljajo visoko kakovost gradnje. Novi stanovanjski bloki in druge novogradnje bodo namenjeni za izobraževanje, javno zdravje in storitve, ki bodo dvignile življenjski standard. Prestolnica tako postavlja potrebe ljudi na prvo mesto," je poročala državna tiskovna agencija KCNA. Kim je bil ob odprtju 80-nadstropnega nebotičnika zraven, dan pozneje pa je obiskal še en nov stanovanjski kompleks. Ta je namenjen za severnokorejsko elito, med drugim tudi za znano televizijsko voditeljico Ri Chun-hee – a bloki tam so nizki, vsak ima le nekaj nadstropij, in polno opremljeni.

Pod Kimom se je dobava z električno energijo v državi sicer izboljšala, a kljub temu še vedno prihaja do električnih izpadov, nezanesljiva je tudi druga infrastruktura. Nekateri so se zato odločili za namestitev sončnih kolektorjev.

Lee Sang-yong, urednik spletne strani Daily NK, ki iz Seula poroča o življenju v severni sosedi, je tudi opozoril, da novi stanovanjski bloki preprosto še niso pripravljeni za vselitev. Mnoga okna imajo le okvirje, iz pip pa ne teče voda.