Foto: EPA
Foto: EPA

Avtomobil 25-letnika, ki je bil potopljen na globini šestih metrov, se je zagozdil na severozahodu Sydneyja, 38-letnika, ki je bil pogrešan od ponedeljka, pa so našli v prevrnjenem avtomobilu. Sožalje ob njegovi smrti je že izrazila premierka zvezne države Gladys Berejiklian, potem ko je nekaj ur pred tem kot čudež označila dejstvo, da poplave niso zahtevale življenj.

25-letnik je bil po narodnosti Pakistanec, ki se je ravno odpravljal na svoj prvi dan v novi službi v gradbenih delih. Po telefonu mu je še uspelo poklicati pomoč, ko pa je ta prispela do njega, je bilo že prepozno. Za zdaj tudi ni znano, zakaj se ni mogel rešiti iz svojega avtomobila znamke Toyota.

Avstralski premier Scott Morris je smrti označil za "grozno novico", poroča Guardian, "to je izjemno grozna novica za družino".

Ukaz o evakuaciji še vedno velja za okoli 24.000 prebivalcev zvezne države, 60.000 pa jih ostaja v pripravljenosti na morebitno evakuacijo. Reke bodo še naraščale, zajetja pa bodo imela priliv, kakršnega ne pomnijo v zadnjih 50 letih, ponekod pa v stotih.

Meteorološka služba je sporočila, da je močno deževje končno popustilo in da obilnejših padavin najmanj en teden ni pričakovati, da pa "zgodba še ni končana". Gladine voda v jezovih in v rekah še naprej naraščajo, najvišje vodostaje pa naj bi ponekod šele dosegli. Danes ostaja v veljavi več opozoril pred zmernimi in večjimi poplavami.

Foto: EPA
Foto: EPA

Do zdaj so v poplavah rešili okoli 950 ljudi. Ponekod so danes že začeli čiščenje, a je premierka opozorila, da razmere za mnogo ljudi še dolgo ne bodo normalne.

Strupeni pajki iščejo zavetje

Tim Faulkner, direktor avstralskega parka plazilcev, pa je prebivalce Sydneyja opozoril pred nevarnostjo, da bi najbolj strupeni pajki na svetu lahko preplavili metropolo. Pred naraslimi vodami bi se namreč na suho, torej tudi v hiše in stanovanja, lahko zatekli avstralski pajki vrste Atracidae, ki so endemični za Sydney.

Faulkner je pojasnil, da so bili pajki zaradi poplav prisiljeni zapustiti svoj habitat in da iščejo zatočišče na bolj suhih območjih. "To bi na nesrečo lahko pomenilo, da bodo kmalu našli pot do stanovanj in hiš." Zadnje dneve so na družbenih omrežjih že objavljali posnetke več tisoč pajkov, ki bežijo pred poplavami. Na grozo arahnofobov so množice teh pajkov z osmimi nogami preplavile ograje in poslopja.

Sydneyjski pajki vrste Atracidae (v angleščini funnel-webs) so zloglasni zaradi svoje strupenosti in hitro delujočega strupa. Do zdaj so potrdili 13 smrti zaradi ugriza tega pajka. Od začetka 80. let prejšnjega stoletja, ko so razvili protistrup, pa zaradi ugriza ni umrl nihče več, poroča AFP. Del predmestja severozahoda Sydneyja je sicer še vedno pod vodo.