V Seulu je po uradnih podatkih iz leta 2020 približno 200.000 podzemnih stanovanj. Foto: AP
V Seulu je po uradnih podatkih iz leta 2020 približno 200.000 podzemnih stanovanj. Foto: AP

Seul je v ponedeljek zajelo najhujše deževje v zadnjih 80 letih, v južni četrti Dongjak je v eni uri padlo več kot 140 milimetrov dežja na kvadratni meter. Deževje je povzročilo poplave, ki so skupno zahtevale enajst smrtnih žrtev.

Tri smrtne žrtve – okoli 40 let staro mater, njeno sestro in 13-letno hčer – so našli v poplavljenem polkletnem stanovanju. Žrtve so med poplavljanjem stanovanja skušale priklicati pomoč, vendar jim reševalci niso mogli pomagati, poroča BBC.

Stanovanje je po poplavah obiskal južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol in se opravičil prebivalcem. Pozneje so v nekem drugem podzemnem stanovanju identificirali še četrto žrtev, poroča Guardian.

Tragična smrt je znova osvetlila razkorak med bogatimi in revnimi sloji v Seulu, ki jo je v svojem z oskarjem nagrajenem filmu Parazit svetovni javnosti predstavil južnokorejski režiser Bong Joon-ho. V filmu je prikazal tudi majhna polkletna stanovanja, ki so v Seulu znana po nizkih cenah in slabih pogojih za bivanje. Prav v enem izmed takšnih stanovanj so v ponedeljkovih poplavah umrle tri Južne Korejke.

Lastniki bodo morali podzemna stanovanja preurediti v skladišča

Sorodna novica V neurjih in poplavah v Južni Koreji umrlo najmanj sedem ljudi

Mestne oblasti Seula so se po tragični nesreči odločile ukrepati. "Kletna in polkletna bivališča ogrožajo ranljive v vseh pogledih," je za japonsko tiskovno agencijo Jonhap dejal seulski župan Oh Se-hoon.

Razsežnost poplav v Seulu. Foto: Reuters
Razsežnost poplav v Seulu. Foto: Reuters

Seul je na južnokorejsko vlado naslovil zahtevo po reviziji gradbenega zakona, s katerim bi popolnoma prepovedali uporabo kletnih ali polkletnih prostorov za stanovanjske namene.

Novih gradbenih dovoljenj za tovrstne nastanitve ne bodo več izdajali. Lastnikom obstoječih kletnih in polkletnih stanovanj pa bodo dali na voljo od 10 do 20 let časa, da jih preuredijo v druge namene, denimo skladišča ali parkirišča.

Obstoječim najemnikom tovrstnih stanovanj bodo mestne oblasti omogočile podporo, da se bodo lahko preselili v javna najemniška stanovanja, še poroča BBC.

V Seulu 200.000 kletnih in polkletnih stanovanj

V južnokorejski prestolnici biva 9,7 milijona prebivalcev, dostopnost stanovanj pa je že dolga leta pereča težava. V zadnjem času so cene nepremičnin še dodatno poskočile, kar je bila tudi ena glavnih tem v predsedniški kampanji.

Prva podzemna stanovanja so se v Južni Koreji pojavila v 70. letih, ko je vlada odredila obvezno gradnjo kleti v novogradnjah. Bivanje pod zemljo je bilo sicer nezakonito, vendar je ob eksploziji južnokorejskega gospodarstva tam svoja bivališča poiskalo precejšnje število ljudi. Kar polovica vseh podzemnih stanovanj v Južni Koreji je v Seulu.

Glede na uradne podatke je bilo v mestu leta 2020 približno 200.000 podzemnih stanovanj, to predstavlja kar pet odstotkov vseh gospodinjstev v Seulu, še poroča Guardian.